Новини

Україна на 23% перевищує світовий середній показник у рейтингу ООН з розвитку електронного врядування

Останнє дослідження Організації Об'єднаних Націй з електронного урядування свідчить про значний прогрес в Україні в сфері розвитку електронного уряду. За 2 роки країна піднялася на 25 позицій в області електронного урядування і на 45 позицій в області електронної участі, займаючи наразі 62-е місце серед 193 країн світу.

 
13641284 1920238791536485 8777172079891326903 oДослідження [1] демонструє, що рівень розвитку електронного урядування в Україні перевищує світовий середній показник на 23%, з індексом 0.6076 проти всесвітнього середнього показника 0.4922.
 
Пропонуючи огляд розвитку електронного урядування у світі, доповідь відстежує прогрес у впровадженні комплексної політики і послуг за допомогою електронного уряду, забезпеченні прозорості через відкриті дані уряду, залученні людей за допомогою електронної участі, розвитку онлайн-послуг та ліквідації нерівності.
 
Ефективне е-врядування: розширення прав та можливостей громадян

IMG 0161 002ihyighj768957Розвиток електронного урядування в Україні сприятиме інноваціям і використанню інформаційно-комп'ютерних технологій для надання послуг і залучення людей у процес прийняття рішень. Е-урядування також спрямоване на зростаючий попит на більш персоналізовані послуги, які відображають індивідуальні потреби, та на прагнення людей активніше бути задіяними у розробці і наданні послуг. У кінцевому рахунку, ці нові вимоги будуть трансформувати роботу державного сектору.
 
На фоні підвищення громадянської активності, українці прагнуть до більшого контролю над своїм життям, що сприяє істотному покращенню електронної участі в країні. ПРООН були серед піонерів, що сприяли входженню України в цифрову епоху шляхом створення офіційної системи електронних петицій. На сьогоднішній день в українців є можливість подати онлайн петиції до Президента і місцевих державних органів.
 
ПРООН активно підтримує зусилля України щодо трансформування державного сектору шляхом підвищення ефективності, результативності, прозорості, підзвітності, доступу до інформації та державних послуг, а також участі громадян. ПРООН стала першою міжнародною організацією в Україні, яка стимулювала відкриття державних даних на національному рівні у спробі зробити державні установи більш відкритими, ефективними, підзвітними і прозорими.
 
ПРООН: протягом тривалого часу

IMG 0143 00278579uihfgkfhkhПідтримка відкритих даних розпочалася з невеликої пілотної ініціативи з надання громадянам даних про муніципальні витрати у машиночитаних форматах на першому порталі місцевих бюджетів. Згодом вона виросла у національну ініціативу із заохочення державних органів розкривати публічну інформацію і в кінцевому підсумку привела до прийняття законодавства щодо відкритих даних, яке зобов'язує державні органи відкривати свої дані за замовчуванням шляхом розміщення і регулярного оновлення інформації онлайн на єдиному державному порталі відкритих даних.
 
ПРООН в Україні також підтримала ініціативу уряду щодо розвитку відкритих даних і прозорості уряду шляхом проведення оцінки готовності України працювати з відкритими даними. На основі рекомендацій цієї оцінки була розроблена і прийнята на початку 2016 року дорожня карта розвитку відкритих даних для України, в якій детально розписані цьогорічні плани уряду на шляху до відкритих даних.
 
З посиленням зусиль уряду щодо прозорості, ПРООН також підтримує перші кроки парламенту щодо підвищення своєї відкритості. Була створена робоча група з метою впровадження Плану дій з реалізації Декларації з відкритості парламенту в Україні, затвердженого українським парламентом на початку 2016 року, що робить країну одним з лідерів глобального руху законодавчої відкритості.
 
IMG 0152 0026557yjhgjhj78768Крім того, під керівництвом Державного агентства з питань електронного урядування України, яке є давнім партнером ПРООН, було досягнуто:
• введення системи електронних закупівель ProZorro з метою систематизації державних закупівель та зведення корупційних ризиків до мінімуму,
• створення електронних послуг у різних секторах: будівництво, земельні ресурси, екологія, юстиція, податки, суд,
• запуск єдиного державного порталу адміністративних послуг, який має потенціал, щоб стати ефективним ресурсом для надання послуг за принципом єдиного вікна.
 
 
[1] Дослідження опубліковано Департаментом ООН з економічних і соціальних питань. http://workspace.unpan.org/sites/Internet/Documents/UNPAN96407.pdf