Новини

Україна розробила дорожню карту розвитку відкритих даних на 2016 рік

Київ, 4 березня 2016 року – Урядовці, громадські діячі, експерти, журналісти, а також представники міжнародних організацій зібралися, щоб обговорити дорожню карту України для розвитку відкритих даних у країні.

 
IMG 0010 smallПланувальник маршрутів руху громадського транспорту, карта злочинності з інформацією про скоєні злочини в кожному регіоні, місті чи районі, мобільний додаток з довідником надзвичайних ситуацій на Донбасі та в Криму – це всього лише кілька прикладів корисних послуг, які стали доступними для громадян завдяки відкриттю урядових даних.
 
Напередодні Міжнародного дня відкритих даних публічна дискусія була присвячена розвитку відкритих даних і, таким чином, забезпеченню прозорості уряду серед ключових зобов'язань в рамках реформування України. Базуючись на результатах оцінки готовності України до запровадження відкритих даних, проведеної у 2015 році за підтримки ПРООН, затверджена урядом 4 лютого 2016 року дорожня карта розвитку відкритих даних в Україні презентує плани уряду щодо подальшого розвитку відкритих даних у 2016 році.
 
road map ua-page-001Згідно з дорожньою картою Україна зобов'язується виконати 41 завдання в 5 ключових областях розвитку відкритих даних: підвищення доступності та якості відкритих даних, навчання органів влади публікувати відкриті дані, посилення ролі відкритих даних у реалізації державної політики, забезпечення нормативно-правової підтримки, а також розвиток спроможності громадян використовувати відкриті дані.
 
Максим Малашкін, Заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, підкреслив, що український уряд повністю націлений на відкриття урядових даних.
 
"Розвиток відкритих урядових даних – це не лише підвищення відкритості, прозорості та ефективності роботи органів влади, а й шлях до розвитку потужної індустрії", – повідомив пан Малашкін. – "Саме тому дорожня карта сфокусована як на підвищенні спроможності щодо публікації відкритих даних, так і на розвитку готовності споживати ці дані".
 
IMG 0087 smallЗі зростанням інтересу громадськості до відкритості, прозорості та підзвітності на всіх рівнях українського суспільства ПРООН стала довгостроковим партнером уряду, сприяючи використанню відкритих урядових даних на національному рівні.
 
Янтомас Хімстра, Директор ПРООН в Україні, підкреслив важливість зусиль уряду з підвищення прозорості та підзвітності в Україні. "Відкритий уряд – це про людей, про наближення уряду до громадян, про створення більш прозорої і менш корумпованої структури управління, а також про подачу даних у більш зручному і доступному форматі", – підкреслив пан Хімстра.
 
Уже більше 2-х років ПРООН співпрацює з українськими партнерськими організаціями щодо відкриття урядових даних в рамках національної програми реформ України, щодо підвищення інформованості всіх зацікавлених сторін про переваги відкритих даних, щодо посилення політичної волі в області відкриття урядових даних , а також щодо зміцнення громадської і державної підтримки розвитку сприятливого законодавства про відкриті дані.

Підтримка ПРООН в області відкритих даних розпочалася з невеликої пілотної ініціативи щодо відкриття муніципальних бюджетів. Згодом вона виросла у національну ініціативу заохочення державних органів розкривати публічну інформацію у форматі відкритих даних. Цей процес привів до прийняття законодавства щодо відкритих даних і затвердження Кабінетом Міністрів постанови щодо відкриття 331 державних наборів даних для громадян.
 
На сьогоднішній день 252 наборів даних уже доступні на порталі відкритих даних, який адмініструється Державним агентством з питань електронного урядування України. Водночас один з найбільш передових порталів даних у сусідній Молдові містить 787 наборів даних, а Сполучене Королівство, всесвітньо визнаний лідер в області відкритих даних, пропонує понад 23 000 наборів даних у вільному доступі.
 
Затвердження дорожньої карти, яка була презентована у ході заходу, стало ще одним кроком уряду вперед до встановлення необхідних правових і нормативних передумов для розвитку відкритих даних. Тепер ключовим завданням для всіх зацікавлених сторін є забезпечення ефективного застосування законодавства. З цією метою державні установи повинні бути проінструктовані щодо опублікування своїх даних. Водночас громадські діячі, журналісти даних і фахівці у сфері ІТ повинні бути мотивованими якнайкраще використовувати урядові дані та розробляти соціально значущі програми й інструменти на основі відкритих даних.
 
У ході обговорення Андрій Газін, журналіст даних з texty.org.ua, продемонстрував успішні приклади візуалізації даних і підкреслив зростаючий попит на різні види даних, що стосуються охорони здоров'я, стану навколишнього середовища, економічних, соціальних і кримінальних питань. "Вкрай важливо, аби всі ці дані були доступні у структурованих форматах та на найменшому рівні агрегації. Тоді їх буде цікаво аналізувати та візуалізувати", – сказав пан Газін.
 
У той час як відкриті дані стають важливим інструментом прозорості, Україна має ще довгий шлях попереду, але також і унікальну можливість для реформування країни.
 
Захід проходив у рамках проекту ПРООН "Демократизація, права людини і розвиток громадянського суспільства" за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.