Новини

Візуалізація допомагає громадянам розібратися у відкритих міських бюджетах

Міські бюджети вважаються одними з найбільш громіздких і складних для читання та інтерпретування документів. Але завдяки програмному забезпеченню, розробленого в рамках проекту "Відкритий бюджет" (за підтримки ПРООН та Інтерньюз Нетворк), місцеві журналісти, громадські активісти і просто зацікавлені громадяни тепер мають кращий доступ до фінансової інформації у вигляді інтерактивної інфографіки, що дозволяє з'ясувати деталі фінансового року.


У чому магія? Інтерактивний інструмент візуалізації бюджету перетворює сотні рядків таблиць, які складають міські бюджети, на зрозумілу інфографіку, доступну для жителів на веб-сайті міста. Більше того, не потрібно ніяких додаткових зусиль для перетворення файлу в форматі *.dbf, через який місто взаємодіє із Казначейством, у графічні зображення. Зареєструйтеся, завантажте, згенеруйте, персоналізуйте, розмістіть на веб-сайті - і ваша інфографіка готова.

Буквально одним натисканням миші цей інструмент сприяє ефективній співпраці між місцевими органами влади, журналістами і територіальною громадою щодо підвищення прозорості бюджетного процесу і його результатів. Використовуючи інтерактивний інструмент візуалізації бюджету, жителі можуть дослідити, куди йдуть їх податкові гроші, і побачити, яка частина міського бюджету присвячена різним сферам.

Інструментарій "Відкритий бюджет" спочатку був спрямований на підтримку трьох міських рад у Житомирі, Івано-Франківську і Тернополі для розробки ефективного онлайн-інструменту для візуалізації та аналізу бюджетних даних. Тепер, коли проект під керівництвом ПРООН розширився, будь-яка міська рада має можливість конвертувати свої бюджетні файли у візуальний формат, що робить їх більш зрозумілими і прозорими для своїх виборців. Муніципалітети Івано-Франківська та Тернополя вже почали пропонувати своїм жителям цей сервіс, розміщуючи міські бюджети у вигляді інтерактивної інфографіки на своїх офіційних веб-сайтах. Ще сім муніципалітетів також працюють над своїми бюджетними візуалізаціями.

У той час як вибір обох міст-піонерів упав на знамениту інфографіку "Куди йдуть мої гроші", адміністратори можуть обирати серед 10 різних варіантів візуалізації, змінюючи кольорові схеми, додаючи відео, фото, карти чи будь-який інший контент. Таким чином, перші візуалізації є пробною кулею, яка буде супроводжуватися ще більш детальними поясненнями бюджету (у той час як бюджетний класифікатор завантажується автоматично відповідно до останніх бюджетних класифікаторів, існують також розширені можливості для вставки додаткових описів і ярликів).
1collage
 
Другий інструмент "Відкритого бюджету" (зразки тут: http://bit.ly/1QeSQSJ, http://bit.ly/1aOwq9N) - це бюджетний календар, який дає можливість отримати зворотній зв'язок від мешканців, проінформувати територіальну громаду про майбутні бюджетні слухання, а також розмістити проекти рішень з питань, що мають відношення до бюджетного процесу.
17414 945454562142218 8407000476090064789 n
 
Хочете зробити веб-сайт вашого міста більш прозорим? Звертайтеся до нас!