Новини

Уряд України відкриває понад 300 наборів даних для громадян

Київ, 21 жовтня 2015 – Кабінет Міністрів зробив крок уперед на шляху України до відкритих даних і ухвалив проект постанови, якою передбачається відкриття 331 набору державних даних для громадян. ПРООН підтримувала розробку політики з цього питання і прагне продовжувати тісну співпрацю з громадянським суспільством і Урядом на шляху України до більшої прозорості та демократичності.

 
Зі зростанням інтересу громадськості у відкритості, прозорості та підзвітності на всіх рівнях українського суспільства ПРООН стала першою міжнародною організацією в Україні, яка популяризувала використання відкритих державних даних на національному рівні. Підтримка відкритих даних розпочалася з невеликої пілотної ініціативи щодо відкриття муніципальних бюджетів. Згодом вона виросла у національну ініціативу заохочення державних органів розкривати публічну інформацію у форматі відкритих даних і в кінцевому підсумку привела до прийняття законодавства щодо відкритих даних.
 
Нещодавно ПРООН в Україні підтримала ініціативу Уряду щодо оцінки готовності України працювати з відкритими даними і підготувала звіт про оцінку готовності до відкритих даних. Зацікавлені сторони (державні органи та організації громадянського суспільства) вже обговорили попередні результати. На основі їх рекомендацій Уряд спільно з фахівцями з оцінки готовності до відкритих даних розробить План дій з відкритих даних для України до кінця 2015 року.
 
Разом із прийнятим законом ця постанова починає розбудову відкритої інформаційної інфраструктури України, запроваджуючи систему відкритих державних даних для практично всіх органів влади та державних підприємств.
 
Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних" Кабінет Міністрів України має визначити перелік наборів даних, що підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних. Із прийняттям резолюції Уряд визначив порядок про відкриття переліку, що складається з понад 300 першочергових наборів даних, багато з яких є повноцінними реєстрами. Цей перелік буде регулярно доповнюватися новими наборами даних, виходячи з суспільного попиту та ініціативи державних органів.
 
Приклади даних, які будуть найближчим часом розміщені на Національному порталі відкритих даних: нормативно-правова база України, реєстр юридичних осіб та ФОП, реєстр адміністративно-територіального устрою, реєстр патентів України, реєстр медичних засобів та цін на медичні засоби, фінансові плани держпідприємств, єдиний реєстр спортивних споруд, кадастр родовищ та проявів корисних копалин України.
 
Для громадян система відкритих даних гарантуватиме найвищий рівень прозорості діяльності державних органів та скорочення запитів на інформацію, адже інформація буде завжди під рукою. Крім того, найближчим часом має з'явитися величезна кількість електронних сервісів на основі відкритих даних. Зважаючи на закордонний досвід, для українських ІТ-розробників відкриваються безкінечні можливості для створення нових електронних сервісів на основі відкритих державних даних. Відсьогодні Уряд буде всіляко підтримувати ІТ-проекти на основі відкритих даних, які спрямовані на українських громадян та український бізнес. Уже зараз Уряд спільно з громадськими організаціями розробляє концепцію національного інкубатору ІТ-проектів на основі відкритих державних даних.
 
"Державна машина збирає дуже багато інформації. Усі ці дані є власністю не Уряду, не Верховної Ради, а народу України. Настав час їх відкрити на користь сучасному інтернетизованому українському суспільству", – зазначив Денис Гурський, радник Прем'єр-міністра України з питань відкритих даних.