Новини

Конкурс на участь у тренінгу «Громадський моніторинг забезпечення права на доступ до публічної інформації в діяльності правоохоронних органів»

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в межах програми «Відкритість правоохоронної системи» оголошує конкурс на участь у тренінгу «Громадський моніторинг забезпечення права на доступ до публічної інформації в діяльності правоохоронних органів».

 
Якісне забезпечення правоохоронними органами права на доступ до публічної інформації є однією з гарантій прозорості діяльності системи та механізмом запобігання розвитку корупції та інших негативних явищ, пов'язаних із закритістю ОВС України.
 
Сьогодні міліція сповідує культуру секретності, що сприяє різного роду зловживанням та порушенням прав людини, зокрема на інформацію. Знання своїх прав у цій галузі та активна громадська позиція допоможуть змусити правоохоронців якісно забезпечувати право на доступ до публічної інформації, а також змінити вкорінену культуру секретності на відкритість та прозорість правоохоронної системи.
 
Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) у взаємодії з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та за підтримки Програми розвитку ООН в Україні розпочинає серію навчань методам громадського моніторингу забезпечення права на доступ до публічної інформації в діяльності правоохоронних органів, що покладе початок формуванню мережі «інфо-моніторів», які в подальшому будуть задіяні до моніторингу дотримання права на доступ до публічної інформації спільно з Офісом Уповноваженого ВРУ з прав людини (за моделлю Омбудсман+).
 
Перший тренінг відбудеться 27-28 червня 2015 року в м. Одесі.
Другий тренінг відбудеться 30 червня – 1 липня 2015 року в м. Одесі.
 
До участі запрошуються активісти недержавних організацій, адвокати, працівники засобів масової інформації, які мають мотивацію активно діяти у сфері захисту та підтримки прав людини, співпрацюють або зацікавлені в співпраці з правозахисними організаціями та Уповноваженим ВРУ з прав людини та інші зацікавлені особи з активною громадською позицією.
 
Учасники тренінгів отримають:
базові знання щодо правових засад забезпечення права на доступ до публічної інформації;
знання щодо моніторингу забезпечення права на доступ до публічної інформації органами внутрішніх справ України, зокрема у взаємодії з Уповноваженим ВРУ з прав людини;
вміння та навички з виявлення порушень права на доступ до публічної інформації в роботі міліції;
загальну інформацію про механізми захисту прав людини.

Претенденти на участь у тренінгах повинні бути готові:
відвідувати всі заняття протягом 2-денного тренінгу;
активно брати участь у виконанні практичних завдань;
працювати в команді з іншими учасниками тренінгу;
взяти участь у загальноукраїнській кампанії з моніторингу забезпечення права на доступ до публічної інформації в діяльності правоохоронних органів.

Метою кампанії є дослідження стану забезпечення права на доступ до публічної інформації в діяльності правоохоронних органів кожного регіону України. Враховуючи охоплення в межах кампанії всієї України (окрім анексованої АРК та непідконтрольних Україні територій), передбачається навчання в середньому двох моніторів на кожну область. Загальна кількість учасників тренінгів – близько 50.
 
Організатори забезпечують проживання та харчування учасників тренінгу, компенсацію витрат на проїзд до місця проведення тренінгу й у зворотному напрямку (за умови наявності проїзних документів й у межах вартості проїзду рейсовим автобусом, купейним або плацкартним вагоном поїзда).
 
Після закінчення тренінгу учасники отримають набір специфічних знань щодо моніторингу забезпечення права на доступ до публічної інформації в діяльності правоохоронних органів України та будуть задіяні до всеукраїнської моніторингової кампанії щодо зазначеної проблематики. Разом з тим, кожен монітор стане частиною спільноти, діяльність якої буде направлено на покращення загальної ситуації із дотримання інформаційних прав людини в діяльності правоохоронних органів у взаємодії з Уповноваженим ВРУ з прав людини.
 
Для участі у конкурсі необхідно заповнити АНКЕТУ.
 
Кінцева дата реєстрації для участі в тренінгу: 14 червня 2015 року.
 
Заявки, отримані пізніше зазначеного терміну, розглянуті не будуть.
 
Формування групи учасників відбуватиметься за результатами конкурсного відбору на основі принципу регіонального балансу.
 
Учасники конкурсу будуть повідомлені про його результати протягом 3-х днів після кінцевої дати отримання конкурсних документів.
 
За додатковою інформацією звертайтесь:
Злата Швець, Асоціація УМДПЛ
+38 (093) 73 87 704
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.