Новини

Івано-Франківська облрада затвердила програму сприяння розвитку громадянського суспільства

Івано-Франківська облрада підтримала проект обласної програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2014–2015 роки. Рішення більшістю голосів було затверджено під час сесії 15 листопада 2013 року.

 
На відміну від попереднього проекту програми, внесеного до розгляду обласною державною адміністрацією, ініціатором та виконавцем ухваленої програми виступила Івано-Франківська обласна рада. Організацію виконання програми забезпечить виконавчий апарат обласної ради.

Вочевидь, значним поштовхом до цієї події, стало проведення 30 жовтня в Івано-Франківську круглого столу, на якому було обговорено питання необхідності прийняття зазначеної програми за участю керівництва ОДА, фракцій облради та громадських експертів.

Програма сприяння розвитку громадянського суспільства в Івано-Франківській області спрямована на створення сприятливих умов для подальшого розвитку громадянського суспільства на Івано-Франківщині, вдосконалення співпраці місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з інститутами громадянського суспільства для спільного вирішення завдань суспільного розвитку області та регіональної політики, підтримки суспільно значущих громадських ініціатив, підвищення інституційної спроможності громадських рад.

Загальний обсяг коштів, необхідних для реалізації програми, становить 850 тис. грн. Фінансування здійснюватиметься за рахунок коштів обласного бюджету.

Значну частку цих коштів буде безпосередньо розподілено між громадськими організаціями області шляхом проведення конкурсів проектів і програм, спрямованих на вирішення завдань регіональної політики. Серед них, зокрема, такі напрями: соціально-економічний розвиток, культурно-просвітницька діяльність, патріотичне виховання, краєзнавча робота, охорона пам'яток історії та культури, аналітична діяльність та проведення соціологічних досліджень, допомога соціально-незахищеним верствам населення, екологічна безпека, протидія корупції тощо.

В рамках реалізації програми також передбачено проведення низки заходів, спрямованих на: забезпечення співпраці органів влади та інститутів громадянського суспільства у процесі формування та реалізації регіональної політики; підвищення професійного рівня та інституційної спроможності інститутів громадянського суспільства та органів влади щодо використання механізмів участи громадськості у формуванні та реалізації державної політики; проведення заходів, спрямованих на активізацію діяльності громадських організацій щодо розвитку громадянського суспільства.