Новини

Програма розвитку громадянського суспільства - "дорожня карта" для розвитку

30 жовтня 2013 року в Івано-Франківську відбувся круглий стіл «Створення сприятливих умов для діяльності інститутів громадянського суспільства в Івано-Франківській області». Цей захід започатковує серію круглих столів між владою та громадянським суспільством, спрямованих на обговорення перешкод та проблем, що стоять на заваді прийняття регіональних програм сприяння розвитку ОГС.

Пошук шляхів подолання труднощів у розробці та ухваленні обласних цільових програм стане предметом обговорення на подібних заходах також і в Тернопільській, Черкаській та Донецькій області.


У круглому столі, що пройшов за сприяння проекту ПРООН «Демократизація, права людини і розвиток громадянського суспільства», взяли участь представники облдержадміністрації, депутати та керівники усіх фракцій обласної ради та представники інститутів громадянського суспільства з Івано-Франківської області.

Розробка та затвердження обласних цільових програм сприяння розвитку громадянського суспільства передбачені Стратегією державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні, затвердженої Указом Президента України у березні 2012 року. Відповідно до Стратегії, регіональні програми мають підтримувати створення сприятливих умов на регіональному та місцевому рівні для започаткування та діяльності громадських і благодійних організацій, органів самоорганізації населення, громадських рад. Важливими завданнями цих програм є навчання громадських активістів та представників влади, виділення ресурсів для реалізації на конкурсній основі проектів громадських організацій.
Не зважаючи на вимоги Стратегії, такі програми досі не прийняті в чотирьох областях, а саме: у Донецькій, Івано-Франківській, Тернопільській та Черкаській.
 

В Івано-Франківській області програма вже двічі виносилась на сесію обласної ради, але так і не була ухвалена. 15 листопада програму планується винести на розгляд обласних депутатів втретє.

Голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк висловив надію на те, що на найближчій сесії Івано-Франківська обласна рада затвердить Програму сприяння розвитку громадянського суспільства. Однак, у ході обговорення з'ясувалось, що апарат обласної ради на доручення Президії обласної ради розробив альтернативний проект програми, яким обіцяв поділитися з громадськістю у найближчий час.
За результатами жвавого обговорення було вирішено створити на базі профільної комісії обласної ради погоджувальну раду, до складу якої крім представників фракцій мають увійти представники ОДА та організацій громадянського суспільства.

Даний захід є частиною діяльності всеукраїнської громадської моніторингової мережі з виконання цільових програм сприяння розвитку громадянського суспільства, що підтримується Програмою розвитку ООН в Україні та Міністерством закордонних справ Данії. Координатором мережі у Івано-Франківський області є Тарас Случик, Інститут політичної освіти.
 
YouTube
 
20111101 1
 
20111101 2
 
20111101 3
 
20111101 4 
 
20131101 5