Новини

Міністерство фінансів запускає портал eData для відстеження державних коштів онлайн

Київ, 15 вересня – Міністерство фінансів України презентувало портал eData, на якому будуть відображатися державні витрати всіх рівнів.

 
1395414012-5636Ця ініціатива почалася з пілотної ініціативи ПРООН в Україні та інших партнерів щодо відкриття міської бюджетної інформації, яка перетворилася на великий проект, спрямований на заохочення державних органів розкривати публічну інформацію у форматі відкритих даних.
 
"Міністерство фінансів впроваджує революційну IТ-платформу, яка дозволить зробити використання державних коштів більш прозорим. Після завершення реалізації проекту всі громадяни України зможуть у вільному доступі й абсолютно безкоштовно ознайомитися з використанням коштів держбюджету", – зазначила міністр фінансів Наталя Яресько.
 
Створений для підвищення прозорості й ефективності розподілу бюджету та допомоги у боротьбі з корупцією, портал складається з двох основних модулів: "використання державних коштів" і "прозорий бюджет". Перший буде включати в себе транзакції казначейства і звіти про використання публічних коштів, а другий буде містити інформацію про прозорість бюджетних процедур.
 
Наразі портал eData працює в тестовому режимі. Поки що на порталі можна ознайомитися тільки з інформацією про платіжні операції Державного казначейства.
 
Глава Держказначейства Тетяна Слюз додала, що на порталі не буде публікуватися інформація з грифами "таємно" та інформація для службового використання, витрати пов'язані з обороноздатністю держави і проведення АТО, а також персональні дані.
 
Усіх закликали активно використовувати цей портал для контролю над владою. Доступ до інформації, оприлюдненої на порталі eData, є абсолютно безкоштовним. Це надає можливість задоволення публічного інтересу щодо процесів контролю, утворення, розподілу та використання публічних коштів розпорядниками та одержувачами коштів Державного бюджету України та місцевих бюджетів, а також органами Пенсійного фонду, підприємствами та фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування.
 
"Це новий дієвий механізм контролю. Кожен громадянин зможе подивитися, як витрачаються кошти", – сказала пані Наталя.
 
Інформація про місцеві бюджетні витрати буде додана на портал у листопаді цього року, а дані про використання бюджетів усіх рівнів та комунальних організацій будуть доступні у 2016 році.