Новини

Антикорупційна лабораторія ПРООН: успішні шляхи боротьби з корупцією в громадах

18 громадських організацій, які підтримуються Програмою розвитку ООН, під час координаційної зустрічі представили свої найкращі практики протидії корупції на місцевому рівні з метою навчання та обміну досвідом.


IMG 4898675968795670697Київ, 25 листопада 2016 року – Антикорупційна лабораторія ПРООН зібрала широке коло місцевих громадських активістів та діячів з 14 областей України, щоб поділитися досвідом боротьби з корупцією в своїх громадах.
 
Ця півтораденна зустріч була організована для випускників Другої антикорупційної школи ПРООН, які отримали міні-гранти на втілення власних ініціатив, щоб обговорити кращі практики та набуті уроки своєї антикорупційної роботи. Починаючи від журналістських розслідувань до моніторингу електронних декларацій посадовців і ситуацій конфлікту інтересів, ці громадські ініціативи інноваційно підійшли до боротьби з корупцією.

З моменту проведення Школи в українському антикорупційному середовищі відбулися певні зміни. З 1 вересня 2016 року була запущена система електронного декларування майна, відтермінувавши для державних посадовців термін їх подачі до кінця жовтня. Були розроблені рекомендації для роз'яснення процедур щодо конфлікту інтересів та моніторингу способу життя. Тому настав час ще раз зустрітися для обговорення нововведень, визначення ефективних інструментів для антикорупційної роботи громадських організацій та розв'язання проблемних питань.
 
У своєму вступному слові керівник проекту ПРООН «Прозорість та доброчесність публічного сектору» Іван Пресняков підкреслив, що Антикорупційна лабораторія ПРООН є чудовою платформою для залучення громадян і активізації їх ролі у боротьбі з корупцією у своїх власних громадах.
 
IMG 4761976987096709879Разом ці 18 громадських груп перевіряють повноту і точність даних, задекларованих посадовцями, визначають можливість незаконного збагачення або іншої нелегальної діяльності та перевіряють спосіб життя деяких посадовців згідно задекларованих статків.
 
Ольга Макарова з ГО «Канцелярська сотня» у своїй доповіді зупинилася на розгляді достовірності і правдивості задекларованих даних, пошуку приховані закономірностей та виявленні аномалій.
 
У свою чергу, Олександра Дрік з Громадського люстраційного комітету та коаліції «Декларації під контролем» представила електронну систему для роботи з викривачами протизаконної і недоброчесної діяльності.
 
У якості підсумкового завдання учасники визначили набір підходів, які можна застосувати для кращого доступу та моніторингу декларацій посадовців, їх способу життя, а також ситуацій можливого конфлікту інтересів.
 
Зокрема Гюнель Бабакішиєва з центру «Ейдос» та Галина Янченко з ініціативи «Антикорупційний штаб Києва» провели дискусію щодо підходів до відстеження ситуацій конфлікту інтересів: роз'яснення закону, необхідність стандартизувати практику та збільшення підтримки місцевих активістів національними засобами масової інформації.