Новини

Співробітників МОЗ навчали, як запобігати і врегульовувати потенційні конфлікти інтересів

Керівники підрозділів Міністерства охорони здоров'я України відтепер озброєнні знаннями про те, як запобігати виникненню конфліктів інтересів.

 
prescriptionКиїв, 10 жовтня 2016 р. – Співробітникам МОЗ сьогодні розповідали про те, як запобігти виникненню конфліктів інтересів. Тематичний семінар було організовано ПРООН в Україні спільно з Національним агентствам з питань запобігання корупції (НАЗК), нещодавно створеною структурою, що відповідає за врегулювання конфліктів інтересів і запобігання виникненню таких конфліктів і корупції, а також за формування антикорупційної політики України.
 
Під час семінару представники ПРООН і НАЗК проаналізували обов'язки і правила для запобігання випадкам використання співробітниками Міністерства свого службового становища з метою отримання особистої вигоди, а також їхню відповідальність за використання непрозорих практик, що можуть призводити до виникнення конфліктів інтересів.
 
Експерти НАЗК Ігор Степанов та Андрій Яйчук нагадали про ключову роль і обов'язок посадовців щодо запобігання конфліктам інтересів, а також представили інструмент самооцінки для виявлення типових ситуацій, що можуть призводити до виникнення таких конфліктів. Експерт ПРООН Роберт Сіверс також розповів про загально-етичні питання та норми, що регулюють виконання суспільних обов'язків, зокрема окреслив основні характеристики конфлікту інтересів.
 
bzd27rsg-1332474677«Конфлікт інтересів – не нове явище для України. Завдяки Закону України «Про запобігання корупції», два роки тому було запроваджено систематичний підхід до врегулювання цих питань, в результаті чого Національне агентство з питань запобігання корупції розробило перші ґрунтовні методологічні рекомендації із запобігання і врегулювання конфліктів інтересів. Зараз настав час, щоб про ці рекомендації дізналися ті посадовці, які найчастіше стикаються з подібними конфліктами», – прокоментував пан Роберт Сіверс.
 
ПРООН дотримується свого зобов'язання допомагати Україні розвивати національний потенціал задля побудови чесної і прозорої системи врядування, зокрема через запобігання конфліктам інтересів, щоб зрештою побудувати ефективні і відповідальні інституції у відповідності із Ціллю сталого розвитку, присвяченою забезпеченню миру, справедливості та сильних інституцій.