Новини

Заява ПРООН стосовно запуску системи електронного декларування

У вересні 2015 року Програма розвитку ООН в Україні (ПРООН) долучилася до розробки програмного забезпечення для Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування на запит Уряду України.

 
Підтримка відповідної бази даних та моніторинг декларацій посадових осіб – одна з ключових функцій новоствореного Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Запуск нової системи декларування також передбачений як один з ключових елементів в рамках Антикорупційної стратегії на 2014-2017 роки та відповідної Державної програми. Система також неодноразово презентувалася в якості зобов'язання України перед низкою міжнародних партнерів та розглядається як наріжний камінь процесу реформ.
 
У світлі цього, ПРООН підтримала розробку програмного забезпечення для подання електронних декларацій (що передбачається для посадових осіб згідно нового законодавства), їх зберігання для подальшого аналізу працівниками НАЗК, а також їх пошуку та перегляду на відповідному публічному веб-порталі. Функціональність цього програмного забезпечення була підтверджена цілою низкою тестів та випробувань, в тому числі за участі посадових осіб НАЗК та Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації (Держспецзв'язку).

На підставі позитивних результатів цих випробувань, а також після завершення необхідних юридичних кроків, програмне забезпечення було передане у власність НАЗК 27 липня 2016 року. ПРООН також провела презентацію системи для Прем'єр-міністра та членів Кабінету Міністрів, а НАЗК підтвердила готовність запустити систему у експлуатацію 15 серпня 2016 р. На сьогодні, з технічної точки зору, система декларування – як сучасний інструмент для забезпечення доброчесності державного сектору – готова до старту.

Останнім процедурним питанням для запуску системи у промислову експлуатацію залишається отримання сертифікату комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) від Держспецзв'язку. Цей сертифікат необхідний для того, щоб дані, подані через нову систему декларування, мали юридичну силу, відповідно до законів України.
5 липня 2016 року НАЗК та Держспецзв'язком був узгоджений графік побудови КСЗІ, який дозволяє завершити всі роботи з сертифікації до 15 серпня 2016 року.

ПРООН наголошує, що запуск та підтримка системи у робочому стані є сферою відповідальності урядових партнерів. Проте, ПРООН готова долучатися – за потреби і на прохання партнерів – для подальших кроків, необхідних для успішного запуску та використання системи електронного декларування.

ПРООН висловлює сподівання, що раніше погоджений графік буде дотримано, і електронна система декларацій буде повністю введена в правове поле та запущена в промислову експлуатацію до 15 серпня 2016 року.