Новини

Новий звіт щодо України демонструє прогрес у сфері доступу до інформації, але наголошує на необхідності додаткових зусиль для посилення підзвітності влади

Київ, 21 березня 2016 – Новий звіт Незалежного механізму звітування (НМЗ) Ініціативи "Партнерство "Відкритий Уряд" (ПВУ) щодо України демонструє, що попри нещодавні політичні ускладнення був досягнутий помітний прогрес в ухваленні законів для покращення доступу до інформації у володінні органів влади. Проте потрібні додаткові зусилля для посилення підзвітності влади.

GOL 4329Звіт зазначає, що значний прогрес був зроблений у низці сфер, навіть під час складної політичної ситуації у період з грудня 2014 року до кінця вересня 2015 року. Зокрема, суттєві зрушення були зроблені в покращенні доступу до інформації у володінні органів влади. За підтримки ПРООН в Україні були ухвалені нормативні акти, які вимагають від різних державних органів оприлюднювати інформацію у їхньому володінні у форматі відкритих даних на власних веб-сайтах та на центральному державному порталі відкритих даних, починаючи з більше 300 пріоритетних наборів даних.
 
Крім того, звіт відзначає, що уряд України добре дотримується графіку, визначеного в його другому Національному плані дій у рамках ПВУ. Після одного року впровадження, 86% плану було виконано.
 
GOL 4358Як зазначає Вероніка Крецу з Керівного комітету ПВУ, "Корупція - це вірус. Відкритий уряд може стати найкращою вакциною та при правильному і своєчасному застосуванні допомогти уряду стати сильнішим і "здоровішим" у довгостроковій перспективі."
 
ПРООН протягом багатьох років сприяє відкритому і прозорому врядуванню, підтримуючи український уряд у спробах організувати конструктивний діалог з громадянським суспільством з таких пріоритетних питань, як боротьба з корупцією, електронне урядування, ефективність адміністративних послуг, спільне прийняття рішень – усе в межах зобов'язань України з реалізації ПВУ.
 
GOL 4352Серед іншого ПРООН працювала пліч-о-пліч з урядом України щодо організації національних консультацій ПВУ, результатом яких стала розробка Національного плану дій. Це був прорив, оскільки він здебільшого (принаймні на 80%) складалася з пропозицій українського громадянського суспільства – в процесі розробки було розглянуто понад 400 пропозицій від організацій громадянського суспільства з усієї країни.
 
Після перезавантаження Ініціативи "Партнерство "Відкритий уряд" у червні 2015 року Секретаріат Кабінету Міністрів України запустив роботу 6 робочих груп Координаційної Ради ПВУ за активної участі ПРООН.
 
GOL 5590Протягом 2014-15 років ПРООН, працюючи пліч-о-пліч з громадськими та урядовими експертами, провела громадські консультації щодо запуску відкритих даних в Україні, підтримала Першу міжнародну конференцію з відкритих даних в Україні, розробила концепцію проекту відповідного закону і працювала у тісному співробітництві з Національним агентством з електронного урядування та Адміністрацією Президента, щоб прийти до узгодженого бачення у вигляді законопроекту. Підтримана ПРООН ініціатива з підготовки законопроекту також стала одним із знакових продуктів групи з електронного управління "Реанімаційного Пакету Реформ", зрештою підхоплена Адміністрацією Президента в рамках законодавчого пакету "Цифрова Україна", що був представлений на розгляд парламенту і остаточно прийнятий як закон. Крім того, ПРООН сприяла розробці технічного завдання та інших допоміжних документів для передачі Національного порталу відкритих даних Державному агентству з питань електронного урядування України.
 
GOL 5633Хоча Україна виконала багато своїх зобов'язань у сфері прозорості, країна відстає у виконанні обіцянок стосовно посилення підзвітності влади та боротьби проти корупції. Коментуючи висновки звіту, Дмитро Котляр, незалежний експерт, що спеціалізується на питаннях відкритого урядування та антикорупції в Україні, додав: "Для того, щоб дійсно здолати системну корупцію, що тривалий час плюндрує Україну, необхідно зміцнювати підзвітність влади. Крім того, Україні слід далі розкривати державні закупівлі, у тому числі публічних підприємств, та посилювати прозорість у сфері видобутку природніх ресурсів. Принципи та механізми відкритого урядування повинні бути поширені на парламент і судову владу". Презентацію пана Дмитра можна знайти тут
 
GOL 5617Для того, щоб ефективніше виконувати ухвалені закони, звіт рекомендує Україні пріоритизувати у своєму наступному плані дій більш реалістичні зобов'язання та посилити фокус на підзвітності влади і антикорупції.
 
Коментуючи прогрес України, Джо Пауел, що виконує обов'язки Виконавчого директора ПВУ, зазначив, що Партнерство "Відкритий Уряд" надає для реформаторів в Україні можливість дізнатися про досвід інших країн. Це може сприяти пришвидшенню реформ та розширити можливості громадянського суспільства. Міжнародній спільноті слід посилити підтримку зусиллям у сфері відкритого урядування в Україні." Презентацію пана Джо можна знайти тут.
 
Новий план дій повинен бути розроблений протягом першої половини 2016 року. Після затвердження урядом він стане третім Національним планом дій, залучаючи Україну до когорти лідерів у сфері відкритості і прозорості та піонерів Ініціативи "Партнерство "Відкритий Уряд".
 
Захід організовано в рамках проекту ПРООН "Демократизація, прав людини і розвиток громадянського суспільства", який фінансується Міністерством закордонних справ Данії, у співпраці з урядом України.
 
Перегляньте історію заходу, розказану в твітах, тут.
 
***
ПВУ є партнерством 69 урядів та сотень організацій громадянського суспільства, які працюють над тим, щоб зробити владу більш підзвітною перед своїми громадянами. В основі ПВУ національні плани дій, які складаються із зобов'язань уряду посилити прозорість, відкрити процес прийняття рішень та зробити службовців відповідальними перед громадськістю. Для моніторингу прогресу та заохочення активного виконання дворічних національних планів дій, команда Незалежного механізму звітування ПВУ оприлюднює щорічні звіти для оцінки прогресу країн в успішному виконанні їхніх зобов'язань. Звіти готуються для кожної країни національними дослідниками з цієї країни. Україна приєдналася до ПВУ у 2011 році і знаходиться посередині виконання свого другого плану дій. Проміжний звіт по Україні був підготовлений Дмитром Котляром, незалежним експертом, який спеціалізується на питаннях відкритого урядування та антикорупції. Цей звіт охоплює період з грудня 2014 року до кінця вересня 2015 року.