Новини

Моніторинг доступу до публічної інформації у Головному управлінні Національної поліції в Івано-Франківській області

Івано-Франківськ, 29 грудня 2015 року – Представники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Асоціації УМДПЛ здійснили моніторинговий візит до Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області з метою перевірки дотримання права громадян на доступ до публічної інформації.

 
IMG 1434-1024x765Моніторингова група зазначає, що при вході до управління є система відеоспостереження, а також таблички із зазначенням повної назви установи не лише українською, а й англійською мовами. Однак вхід не пристосовано для маломобільних груп населення: для того, щоб потрапити до вестибюлю управління, необхідно піднятись високими сходами. Пандус відсутній. Перед сходами розміщено дошку оголошень із графіком прийому громадян керівництвом та скринькою для звернень.
 
Одразу за сходами розташований контрольно-пропускний пункт (вертушка) з постовим. Постовий пояснив, що вестибюлем служить кімната, вхід до якої не позначено жодною табличкою чи відповідним написом. Тобто без спілкування з постовим, знайти цю кімнату досить складно. Кімната обладнана місцями для очікування і роботи (лави, столи), внутрішнім телефоном (без зазначення внутрішніх номерів), а також інформаційними стендами. Книгу скарг, яка мала бути у вільному доступі, монітори так і не знайшли. На прохання надати книгу постовий відмовив, аргументуючи це тим, що для цього, мовляв, необхідний дозвіл керівництва. Після звернення до керівництва книгу було надано.
 
IMG 1454-e1451469429342Як з'ясувалося, тут не дуже переймаються належним забезпеченням права людини на доступ до публічної інформації. Стенд «Доступ до публічної інформації» відсутній, отже, немає інформації ні про порядок оскарження дій чи бездіяльності правоохоронців при розгляді інформаційних запитів, ні зразків їх заповнення.
 
Також є окремий стенд «Організація особистого прийому громадян», де опубліковано графік та місце проведення прийому громадян керівництвом управління. Проте на стендах немає інформації ні про контакти для надсилання інформаційних запитів, ні даних про особу чи підрозділ, відповідальний за доступ до публічної інформації.
 
IMG 1466-1024x765Окремої кімнати для роботи громадян з інформаційними запитами немає, але є кімната для прийому громадян, яка за сумісництвом є місцем і для роботи з документами (зі слів відповідальної за доступ особи). Доступ до цієї кімнати здійснюється тільки з дозволу і за супроводу працівників установи. Відповідальна за доступ особа аргументувала це особливістю планування будівлі та забороною її перепланування, оскільки будівля відноситься до архітектурної пам'ятки.
 
Особливої уваги заслуговує реєстр публічної інформації установи. Він є на сайті управління, проте в самій установі доступ до нього обмежений – тільки з дозволу юриста чи керівництва.
 
Монітори опитали деяких працівників управління щодо їхніх знань з питань права людини на доступ до інформації та оцінили рівень їхньої обізнаності. Як пояснили самі співробітники, вони не проходили підготовки з питань доступу до публічної інформації і жодного разу не брали участь у тематичних навчальних семінарах, що, вочевидь, впливає на загальний рівень організації й забезпечення доступу до інформації в Головному управлінні Національної поліції в Івано-Франківській області.