Новини

Об’єднання зусиль уряду, громадських активістів і міжнародних експертів для підготовки Національного плану дій у сфері прав людини

Київ, 8 вересня 2015 – Відбулося перше засідання Робочої групи з розробки першого в Україні Плану дій щодо реалізації Національної стратегії у сфері прав людини.

 
 DSC6477Розробка Плану дій є важливим кроком у реалізації Національної стратегії з прав людини, прийнятої 25 серпня 2015 року. Президентський указ постановляє розробити і затвердити План дій щодо реалізації Стратегії у тримісячний строк.
 
Мета Плану дій – мати реальний вплив на життя людей. Ключем до успіху є ефективна координація широкого кола зацікавлених сторін. Кращі результати можуть бути досягнуті, коли уряд, омбудсмен, міжнародні організації та НУО працюють разом, щоб привнести позитивні зміни у життя громадян.
 
 DSC6476"Уряд продовжує об'єднання зусиль неурядових правозахисних організацій та міжнародних експертів задля оперативної та якісної підготовки Національного плану дій з прав людини", – повідомила перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова.
 
"Ні ми, ні уряд не будемо вирішувати, які пропозиції включати до плану. Процес перебуває під координацією уряду, але це – стратегія українського народу, і вона має бути написана представниками правозахисних організацій та експертами, які безпосередньо знаються на конкретних сферах", – сказала перший заступник Міністра юстиції.
 
У зв'язку з цим, Міністерство юстиції вирішило розділити робочу групу на шість тематичних підгруп, які відповідатимуть за конкретні напрями підготовки документу: особисті (цивільні) права; політичні права; соціально-економічні та інші права (у тому числі захист дітей, соціальний захист і доступ до медичної допомоги); запобігання та протидія дискримінації, гендерна рівність; гуманітарні права (право на освіту та підвищення обізнаності про права людини); та нові виклики. Останній напрям охоплює захист внутрішньо переміщених осіб і людей, що проживають на тимчасових окупованих і непідконтрольних уряду територіях.
 
 DSC6475Заступник Міністра закордонних справ Сергій Кислиця проінформував присутніх, що нині тривають переговори, яким чином найбільш ефективно залучити потенціал міжнародних організацій для того, щоб допомогти Україні в розробці Національного плану в галузі прав людини.
 
Представники громадянського суспільства та міжнародних організацій запрошуються до участі в тематичних підгрупах. Проект ПРООН "Демократизація та права людини в Україні" надає експертну підтримку в процесі розробки та моніторингу реалізації Плану дій.
 
 DSC6474Передбачається, що ці підгрупи стануть платформами для діалогу і консультацій за участю недержавних суб'єктів, що дозволить почути думки суспільства в цілому. Це може бути важливим інструментом для міжнародного співтовариства для визначення області співробітництва та забезпечення ефективної та скоординованої підтримки державних закладів.
 
План дій має бути чітко пов'язаний з усіма вже існуючими програмами роботи уряду, коаліційною угодою та узгоджений з іншими зобов'язаннями органів влади у цій сфері. В подальшому це забезпечить ефективну імплементацію Плану.