Новини

РПР Форум запускає реформи на регіональному рівні

Київ, 16-18 липня 2015 – Реанімаційний Пакет Реформ спільно з Програмою розвитку ООН провели масштабний Всеукраїнський форум "Реформи на регіональному рівні: плануємо, впроваджуємо, співпрацюємо", куди було запрошено близько 80 учасників з усієї України. Форум став заключним заходом Всеукраїнського туру РПР "Дорогою реформ".


 DSC7649Громадські діячі, журналісти, підприємці, міські голови та їх заступники і радники спільно з експертами РПР три дні працювали над виробленням спільного плану дій щодо реформування на місцях. Для роботи було обрано 4 сфери:
 
- Децентралізація і реформа адміністративно-територіального устрою
- Антикорупція та місцеві бюджети
- Енергетика та ЖКГ
- Місцеві вибори
 
 
IMG 0088Що необхідно для просування реформ на регіональному рівні? Сильні мережі регіональних активістів і місцевих партнерів є ключовими у цьому процесі.
 
Виступаючи на форумі, Ініта Пауловіча, заступник Постійного Представника ПРООН, підкреслила, що спільним завданням громадянського суспільства та влади є побудова зв'язку між локальними потребами і новими законами. Це може бути зроблено шляхом тісної співпраці між київськими і місцевими активістами.
 
"Насправді, сьогодні ключове завдання – зрозуміти "навіщо?". Бо той, хто знає "навіщо?", витримає майже будь-яке "як?". Головним завданням для мене на Форумі було почути наших співгромадян з різних міст, зрозуміти навіщо їм місцеві вибори, навіщо їм реформи. І я побачив, що люди розуміють, що це для того, аби було майбутнє, аби був розвиток, аби завтра ми були кращі, ніж є сьогодні і були вчора. А засоби вже виберемо разом. Тому що ніхто не може поставити нам завдання крім нас. І головне, виконати його ніхто не може крім нас. Тому разом йтимемо вперед", – зазначає тренер Всеукраїнського Форуму, координатор руху ЧЕСНО Андрій Круглашов.

IMG 0115Для кращого розуміння ситуації, причин, що ставали бар'єрами на шляху до просування реформ у регіонах та ефективного прогнозування, формат Форуму, окрім виступів провідних експертів РПР та мозкових штурмів і спільної роботи у групах представників з регіонів, передбачав умовні чотири секції "Минуле", "Теперішнє", "Майбутнє" та "План дій". Це дало змогу цілісно глянути на ситуацію і знайти оптимальні конкретні завдання та інструменти до їх вирішення.

"Це перший форум такого роду, але ми точно можемо взяти його за традицію. РПР фактично став майданчиком, де кращі представники з регіонів, ті, що ведуть свої проекти, мають успіхи у конкретних сферах, діляться один з одним досвідом, розповідають що буде/не буде спрацьовувати, які інструменти є найдієвішими. РПР став майданчиком, де на рівних спілкуються представники влади та громадські діячі. РПР став майданчиком, де найактивніші групи не перетягують один від одного ковдру, а намагаються домовитись та знайти спільне вирішення проблеми. Цей регіональний форум став унікальним досвідом, хорошим прикладом і початком ще більш тісної співпраці з регіонами", – ділиться думками координатор регіональних ініціатив РПР Наталія Ватаманюк.