Новини

Дорогою реформ: як зміни законодавства вплинуть на життя у регіонах

6-8 травня, Хмельницький, Вінниця - За підтримки ПРООН та інших партнерів ініціатива "Реанімаційний Пакет Реформ" (РПР) продовжує Всеукраїнський тур "Дорогою реформ", презентуючи свої результати щодо ухвалення та імплементації невідкладних для країни реформ. Відвідавши вже більше половини запланованих міст у рамках туру, експерти РПР цього разу побували у Хмельницькому та Вінниці.


У зазначених містах команда РПР мала відкриті лекції у Хмельницькому університеті управління і права, Хмельницькому національному університеті, Вінницькому торговельно-економічному інституті КНТЕУ, Вінницькому науково-технічному університеті, Донецькому національному університеті, що переїхав нині до Вінниці.

«Зарядити молодь на реформи і дати їм інструменти для дій, ось у чому наша мета. Бо якщо ці студенти після нашої зустрічі прийдуть додому, поставлять лічильники, а сусідів вмотивують об'єднатись для утеплення будинку – це вже і є початок реформи енергосектору», - зазначає координатор регіональних ініціатив РПР Наталія Ватаманюк.

Також, і у Хмельницькому, і у Вінниці зустрічались з підприємцями, де обговорювали податкову реформу та питання дерегуляції, і як завжди мали експертні обговорення за участі місцевих експертів, представників громадських організацій, журналістів та місцевої влади. Відповідно до специфіки регіону, обговорили реформу енергетичного сектору та що треба зробити, щоб врятувати себе від енергетичної кризи; основні напрямки податкової реформи; ключові інструменти участі громади у бюджетному процесі міста, а також інші реформи, що стоять сьогодні на порядку денному держави, передусім – подолання корупції.

Важливі зміни можуть початися тільки з успішним подоланням корупції. Експерт Реанімаційного Пакету Реформ з антикорупційної реформи Олексій Хмара наголошує на важливості 5 кроків:
 
1. Встановлення чітких правил гри.
Завдяки спільним зусиллям парламенту, Президента та Реанімаційного Пакету Реформ ми змогли добитися того, що в Україні сформовано практично всю необхідну правову рамку для створення ключових антикорупційних інституцій та запуску реальної боротьби.
 
2. Невідворотність покарання.
З цим поки що тяжко. Адже мають бути ті, хто успішно карають усіх без виключення, а передусім, високопосадових корупціонерів. Для цього ми домоглись створення Антикорупційного бюро, яке зараз потроху набирає обертів. Але ми все ще впираємося у надзвичайно корумповані суди, які можуть гасити навіть найбільш резонансні розслідування. Тож тут ще роботи багато.
 
3. Максимальний доступ до інформації.
Ми домоглися того, що тепер громадяни прямо із дому можуть бачити, кому належить та чи інша нерухомість. Ми помогли максимально відкрити інформацію про українські бізнеси, включно із даними про реальних власників цих бізнесів. Звісно ж, роботи тут ще багато, адже вже відкриті реєстри поки що не такі і повні. Тож продовження відкриття інформації та наповнення нею реєстрів – наш найближчий пріоритет.
 
4. Ефективний бюрократичний апарат.
Ми домоглися того, аби електронне урядування в Україні існувало не тільки на папері. Вже створена спеціальна координуюча інституція і зараз триває найскладніший етап – виведення в інтернет базових адміністративних послуг. Без цього бюрократія буде пожирати сама себе. Саме тому електронізація України є одним з ключових пріоритетів РПР.
 
5. Дієвий громадський тиск.
«Не можна чиновників залишати наодинці із владою. Вони зразу перетворюють її на спосіб самозбагачення. А значить, нам потрібен дієвий контроль. По всій вертикалі влади, на всіх рівнях життя українців. Сам тому ми сьогодні у Хмельницькому. Саме тому ми говоримо про те, що кожен із нас може робити для ефективної боротьби із корупцією. РПР може запускати реформи. Але ми не можемо їх зробити замість влади і замість громадян. Тому ми шукаємо партнерів, готових брати на себе відповідальність за створення ефективної країни, в якій зручно жити всім», - підсумовує пан Олексій.
 
Що ж до енергетичної галузі, то за останній рік вона не може бути названа реформаторською. Попри те, що на багатьох зустрічах за участі урядовців звучать правильні посили та тези щодо необхідності реформування енергетичного сектору, реальних кроків на сьогодні – вкрай мало. Експерт РПР з енергетичної реформи Андрій Зінченко каже: «Основними проблемами енергетичного сектору залишаються його непрозорість, перерегульованість, домінування монополій та відсутність державної політики, яка б стимулювала впровадження заходів у сфері ефективності у бюджетному та приватному секторі».
 
За додатковою інформацією звертайтесь: Наталія Ватаманюк – 095 588 70 55, Тетяна Кириленко - 050 97 93 596, Андрій Андрушків - 096 60959 76.