Новини

Об’єднання зусиль заради відновлення справедливості та запровадження миру на Донбасі

29 грудня 2014 року відбулась зустріч правозахисних організацій, які працюють в сфері документування порушень прав людини, що сталися на сході України в період збройного протистояння.

 
На початку зустрічі Старший програмний менеджер ПРООН Юлія Щербініна наголосила, що «всі громадські організації, які працюють в сфері захисту прав людини на Донбасі, об'єднує одна мета – відновлення справедливості з метою запровадження миру на конфліктних територіях».
 
Представники громадських організацій «Поступ», Восток SOS, Центр громадянських свобод, Міжнародне партнерство за права людини розповіли про сучасний стан ініціатив з документування порушень прав людини на сході України. Вони зазначили, що працюють польові місії та гарячі лінії для людей, які постраждали від збройного конфлікту, у кожної організації є свої напрацювання щодо збору та фіксації інформації про порушення прав людей.
 
Громадські активісти та правозахисники зазначили, що важливо розробити єдиний для всіх інструментарій, охопити всю територію, де вчиняються порушення. Основні задачі, які вони ставлять перед собою, - це консолідація середовища для ефективного проведення документування, створення дискурсу в суспільстві про важливість збереження історичної правди.
 
Під час зустрічі була створена неформальна коаліція громадських організацій та ініціатив. Представники 14 організацій учасників коаліції та представники ПРООН та МФ «Відродження», партнери ініціативи, підписали Меморандум про відновлення справедливості з метою запровадження миру на Донбасі.
 
Голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко розповів про можливості запровадження Єдиної бази порушення прав людини. Він зазначив, що для належного функціонування бази, необхідний вклад та досвід усіх учасників цієї ініціативи.
 
Учасники робочої зустрічі визначили, що метою створення такої бази порушення прав людини є відновлення справедливості, збір фактів і доказів, невідворотність притягнення до відповідальності за порушення прав, надання допомоги, визначення масштабів та проявів порушення тощо.
 
Захід організовано за підтримки Програми розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії.