Новини

На Донеччині ухвалено програму сприяння розвитку громадянського суспільства. Перемога влади чи громадськості?

14 листопада Донецька обласна рада ухвалила обласну цільову програму зі сприяння розвитку громадянського суспільства на 2013-2015рр. з загальним бюджетом 2038 тис. грн.

 
Незважаючи на те, що у 2010 році на Донеччині було вперше розроблено цільову програму сприяння розвитку громадянського суспільства з ініціативи та за участі громадськості, ухвалити таку документ Донецькій обласній раді вдалось мало не найостаннішою з-посеред усіх областей України. Аутсайдерами цього процесу ще й досі залишаються Тернопільська та Черкаська області.
 
Тож якою стала програма, ухвалена напередодні? У цьому питання намагались розібратись учасники круглого столу, що пройшов у Донецьку через кілька годин після прийняття програми, де за круглим столом зібрались представники влади та громадянського суспільства.
 
Слід зауважити, що прийняттю програми передували низка подій - як то відхилення обласною радою програми, розробленої громадськими активістами, лобіювання представниками громадянського суспільства неприйняття варіанту програми, підготовленої обласною державною адміністрацією. Тим не менш, остання редакція цільової програми стала певною мірою компромісом між громадськістю та владою, де вдалось досягти принципового погодження ключових позицій.
 
«Перемогою громадянського суспільства» вважає Олександр Клюжев з Донецького відділення ВГО «Комітет виборців України» ухвалення кінцевого варіанту програми. На його думку громадськості через суспільний тиск вдалось забезпечити у прийнятому документі відсутність заходів, що можуть містити корупційні ризики. «Нам вдалось добитись того, що Програма не містить позаконкурсних заходів», зазначив пан Клюжев.
 
Ірина Михайленко, Заступник начальника управління внутрішньої політики Донецької ОДА в свою чергу окреслила основні пріоритети Програми. Це – залучення громадськості до публічного обговорення обласної політики та активізація громадян на участь у прийнятті рішень на обласному рівні, правова культура та право-освіта, інформаційно-комунікаційні заходи. Програмою також передбачено формування у 60-денний термін конкурсної комісії, що складатиметься з 4-х членів, до якої входитимуть представники ІГС, ОДА, Обласної ради та академічних кіл.
 
Стриманий оптимізм щодо конкретних заходів поділяє Анастасія Красносільська з Українського незалежного центру політичних досліджень. Навівши низку кращих практик розробки та впровадження програм в інших областях, вона вказала на низку моментів, котрі, на її думку, вимагають уваги та доопрацювання. Так, на думку експерта, «через високі показники захворюваності в області, існує запит та потреба у заходах, з запобігання та профілактики ВІЛ/СНІД», навівши за зразок позитивний приклад включення таких заходів в подібній програмі Кіровоградської області.
 
Оскільки майже третина заходів програми передбачає соціологічні опитування громадської думки, важливо, щоб результати цих опитувань були спрямовані на зміну місцевих політик та вироблення нових ініціатив, вважають громадські активісти. Це саме стосується і тренінгів для журналістів, передбачених в рамках прийнятої програми. Важливо, щоб тренінги для журналістів стосувались освіти у сфері громадянського суспільства на відміну від навчання банальному написанню прес-релізів. З-поміж низки позитивних прикладів в інших обласних програмах, експерти зазначили активне використання соціальних медіа для залучення громадян в Луганській області, запровадження громадянської освіти у Львівській області та інші.
 
Попри помірковані очікування від нової Програми, коаліція з семи громадських організацій області заявила про свій «намір здійснювати постійний моніторинг реалізації обласної цільової програми зі сприяння розвитку громадянського суспільства в Донецькій області. Основний акцент моніторингу - ефективність використання бюджетних коштів".
 
Текст програми:
 
Adobe