Новини

За рік уряд на 55% виконав міжнародні зобов’язання по відкритості

З моменту прийняття Україною ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд» (Open Government Partnership) минув рік. Станом на 15 липня 2013 р. ініціатива виконана на 55% - і це досить високий показник.

Таку оцінку дій Уряду представила коаліція з 9 громадських організацій по впровадженню ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд» в Україні.

Під час підсумкової прес-конференції «Чи став український Уряд відкритішим за рік?» громадські експерти на чолі з Transparency International Україна доповіли, що заплановані заходи по впровадженню міжнародної ініціативи Урядом виконано наполовину. Хоча деякі з них так і залишилися нереалізованими, адже всі терміни збігли – більшість розпочато та виконується. Наразі повністю виконано 2 з них: прийняття Закону «Про благодійну діяльність та благодійні організації» (набув чинності 3.02.2013) та опрацювання МЗС закордонного досвіду взаємодії державних органів з інститутами громадянського суспільства, залучення громадськості до формування та реалізації державної політики, протидії корупції, впровадження електронного урядування.
 
Рівень виконання заходів по розділах такий: залучення громадянського суспільства до державної політики – 55%; забезпечення доступу до публічної інформації – 38%; запобігання та протидія корупції – 64%; сприяння ефективному управлінню через вдосконалення адміністративних послуг – 55%; впровадження технологій електронного врядування – 66%.
 
За словами Олексія Хмари, виконавчого директора Transparency International Україна: «Показник в 55% є досить позитивним, адже План дій розраховано на 2 роки. Враховуючи, що за перший рік виконано половину із запланованого, маємо надію, що наступного року План буде виконано повністю і Уряд України стане набагато відкритішим, ніж він є тепер».
 
Формат ініціативи передбачає, що держава бере на себе чіткі зобов'язання по зазначених пріоритетах. Уряд раз на рік оцінює успішність імплементації міжнародної ініціативи, громадськість готує альтернативний звіт. Обидва звіти щороку презентуються на глобальному рівні, де вирішується доля продовження ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд» у кожній країні. Цьогорічні звіти будуть представлені в Лондоні восени.
Відео, що відображає результати звіту:
 
 
Повна версія звіту доступна для завантаження тут:
 
Adobe
 
 
Інфографіка по результатах звіту:
 
ogp results - infographics 1     ogp results - infographics 2