Новини

Нещодавно запущена ініціатива «Відкритий парламент» набирає обертів

Київ, 18 березня 2016 – У стінах Верховної Ради України відбулось перше установче засідання Моніторингового комітету з питань Декларації відкритості парламенту, до якої Україна долучилась з Планом дій, розробленим громадськими організаціями та ВРУ за підтримки Програми розвитку ООН в Україні.


12095174 220105271677100 8396031746793497105 oДо складу комітету увійшли представники громадських організацій (громадянська мережа ОПОРА, Transparency International Україна, рух ЧЕСНО, Інститут медіа права, Центр політичних студій та аналітики, Реанімаційний пакет реформ та інші), міжнародних організацій, Апарату Верховної Ради України, Державного агентства з питань електронного урядування, народні депутати й експертні групи.

«Реалізація реформи дозволить перейти до дійсно ефективної комунікації між головним законодавчим органом країни та громадянами», – зазначила народний депутат Світлана Заліщук. – «Для втілення задуманого потрібна політична воля і технічна підтримка».

Учасники засідання узгодили пріоритети на найближчий місяць, спрямовані на реформування діяльності Верховної Ради України відповідно до Декларації відкритості парламенту:

- Спеціальне місце у ВРУ, де запитувачі публічної інформації можуть ознайомитися з документами чи їх копіями, робити виписки з них, фотографувати, копіювати, сканувати чи записувати на будь-які носії інформації;
- Законопроект №1591 (забезпечення відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради України, її комітетів та народних депутатів України);
- Законопроект №1895 (щодо накладення стягнення на народного депутата за порушення вимог щодо особистого голосування);
- Оприлюднення на сайті ВРУ штатного розпису Апарату Верховної ради.
 
mk1«Ми вийшли на новий рівень перетворень для покращення роботи Парламенту та Апарату ВРУ. Це безпрецедентна подія, коли у настільки тісній зв'язці разом працюють громадськість, депутати та Апарат ВРУ. Мені приємно, що я долучений до такої ініціативи, тому всіляко сприятиму реалізації Плану дій з реалізації Декларації відкритості парламенту», – зазначив заступник керівника Апарату Верховної Ради України Микола Шевчук.
 
Під час обговорення також порушувались питання уніфікації сторінок комітетів Верховної Ради України, надання доступу громадськості до засідань комітетів та оприлюднення стенограм.

Представники Моніторингового комітету велику увагу приділили питанню розробки Кодексу етики народного депутата у зв'язку з підписаною угодою про співпрацю між Верховною Радою та Європарламентом у питанні реформування української законодавчої гілки влади та цілим розділом рекомендацій щодо етичних норм у Дорожній карті Пета Кокса.

Народний депутат Ігор Попов зауважив, що право розробки Кодексу етики належить виключно народним депутатам. Тому, на його переконання, Парламент має створити робочу групу, а громадські організації можуть контролювати процес, радити та залучатися до співпраці.

Для якісного виконання Плану дій з реалізації Декларації відкритості парламенту, було вирішено зробити засідання Моніторингового комітету регулярним та проводити його не менше одного разу на місяць.

Ініціатива підтримується програмою "Демократизація, прав людини та розвиток громадянського суспільства", що реалізується ПРООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.