Новини

Прогрес у створенні Національного агентства з питань запобігання корупції і розробці Єдиного державного реєстру декларацій держслужбовців

Київ, 5 лютого 2016 р. – Національне агентство з питань запобігання корупції знаходиться на півшляху до обрання свого повного складу після оголошення повторного відбору на дві посади членів НАЗК.


2016.02.12Мінливий і неоднозначний процес створення Національного агентства з питань запобігання корупції триває. Троє з п'яти членів НАЗК були відібрані під час попередньої хвилі конкурсу і призначені урядом на ці посади 11 грудня 2015 р. Ці призначення були поставлено під сумнів кількома членами конкурсної комісії з відбору членів НАЗК, які подали до суду з приводу порушення процедури призначення.  Поки перше слухання цієї справи заплановано на кінець березня 2016 р., конкурсна комісія НАЗК продовжує повторний відбір на позиції ще двох членів НАЗК відповідно до рішення КМУ від 25 грудня 2015 р.

На дві вакантні посади подали документи сто дев'ять кандидатів. Більшість з них було відсіяно на стадіях перевірки документів і досвіду. Лише дванадцять кандидатів пройшли до стадії інтерв’ю, перед яким вони мають пройти спеціальну перевірку, що включає перевірку освіти, відношення особи до військового обов’язку, сплати податків, а також написати есе на тему «Шляхи забезпечення ефективності НАЗК та моя участь в цьому процесі».  Наступне засідання конкурсної комісії для проведення інтерв’ю з кандидатами відбудеться наприкінці лютого.   

Тим часом, один з трьох новообраних членів НАЗК, народний депутат Чумак офіційно відмовився від свого призначення, аргументуючи це тим, що НАЗК досі не було офіційно зареєстроване як юридична особа, а нещодавні законодавчі зміни позбавляють Агентство його ключових функцій.

Законодавчі зміни, до яких апелює у своїй заяві пан Чумак, відкладають введення системи електронного декларування майна чиновниками до 2017 р. Нещодавно було зареєстровано два законопроекти, які виправляють це положення, проте жоден з них не був проголосований для включення у порядок денний Парламенту. Таким чином, діюче на сьогоднішній день законодавство суперечить зобов’язанням України перед ЄС і МВФ запровадити систему електронного декларування у 2016 р. Президент Порошенко і представники Кабінету Міністрів України публічно пообіцяли виправити цю проблему.

20160212 2 2Важливо зазначити, що завдяки підтримці ПРООН вже завершена перша стадія розробки програмного забезпечення для електронного реєстру декларування майна (подання, збереження і публікація декларацій онлайн). До кінця лютого відбудеться внутрішнє та зовнішнє тестування функціонування цієї системи. Вона забезпечуватиме подання електронної декларації державним службовцем, публічний доступ до декларації після її завантаження до реєстру, а також спеціальні засоби електронної перевірки інформації, зазначеної в декларації.

Після того як всі п’ять членів НАЗК будуть обрані, систему буде представлено і передано у користування НАЗК. Це означає, що до цього часу вже мають бути прийняті законодавчі зміни, які запустять нову систему декларування вже у 2016 р.