Блог категорії Публікації

Доповідь про втрати цивільного населення, руйнування житла та інфраструктури внаслідок збройного конфлікту на сході України

Доповідь про втрати цивільного населення, руйнування житла та інфраструктури внаслідок збройного конфлікту на сході України

Спільно з громадською організацією "Мирний берег", Харківська правозахисна група провела глибинне дослідження за підтримки ПРООН щодо порушень прав людини під час конфлікту на Сході України у 2014-2018 роках для подання до розгляду до Міжнародного кримінального суду.

За результатами моніторингу ХПГ втрати оцінюються як приблизно 3500 загиблих та 7000 поранених цивільних осіб. Зареєстровано більш, ніж 1600 жертв вибухів мін.

Постраждало близько 40 тис. житлових будинків та 10 тис. об’єктів інфраструктури, в тому числі в Донецькій області більше 26.2 тис. житлових будинків та 7.4 тис. об’єктів інфраструктури. 130 медичних установ припинило функціонувати.

В незалежній доповіді також задокументовано випадки сексуального та гендерно зумовленого насильства, тортури полонених, насильство та інші військові злочини.

Автори доповіді зазначають, що єдиного обліку цивільних осіб, постраждалих від збройного конфлікту не існує. Різні органи влади оперують геть різними даними, відповідно, не існує жодних державних механізмів компенсації завданої шкоди.

Результати доповіді узагальнюються у вигляді висновків та рекомендацій органам влади.