Новини

"Запобігаємо, боремось, діємо" – майже тисяча делегатів зібралися для обговорення антикорупційних зусиль в Україні

Київ, 16 листопада 2015 – Найбільша антикорупційна конференція в Україні прийняла більше 900 гостей для обговорення найбільш актуальних аспектів "другого фронту" України – боротьби з корупцією.

 
Anti 16112015"Якби у мене було шість годин, щоб зрубати дерево, я б витратив чотири, аби загострити сокиру ", – з цими словами Президент України відкрив найбільший український антикорупційний форум – Міжнародну конференцію " Запобігаємо, боремось, діємо ", яка прийняла гостей із понад 15 країн.
 
Міжнародна антикорупційна конференція була організована Цільовою командою реформ з антикорупції Національної ради реформ та Міністерством юстиції України. ПРООН стала одним з основних співорганізаторів заходу, який зібрав державних службовців, міжнародних практиків, громадських активістів і бізнесменів з усього світу.
 
Одним з основних завдань конференції було підведення підсумків у сфері боротьби з корупцією за останні півтора роки, щоб оцінити прогрес та обговорити прогалини і недоліки, які призводять до незадоволеності громадян з темпами реформ.
 
Конференція перетворилася на дискусію щодо перетворення нового законодавства і виникаючих інститутів у діючий механізм запобігання і розслідування корупції. З програмою конференції можна ознайомитися тут.
 
photo PPЗа участю найвищого керівництва держави конференція розпочалася зі вступного слова Президента Порошенко. Саме він, цитуючи Авраама Лінкольна, зазначив, що ретельній підготовці до чогось такого складного, як боротьба з корупцією, має бути приділено достатньо часу. Президент також зупинився на прогресі, досягнутому у створенні антикорупційних інституцій, які повинні стати тією "заточеною сокирою" проти корупції в країні.
 
У той час як Національне антикорупційне бюро вже започатковане й активно нарощує свою внутрішню структуру і потенціал, призначення антикорупційного прокурора очікується до 1 грудня, а відбір 5 членів Національного агентства з питань запобігання корупції наближається до завершення. Зазираючи у майбутнє, Петро Порошенко побачив найбільші проблеми в судовій системі, висловивши сподівання, що відповідні конституційні поправки можуть створити незалежну від політичного впливу систему, яка здатна засуджувати корупціонерів.
 
photo AYПрем'єр-міністр Яценюк також зупинився на деяких аспектах прогресу, досягнутого в боротьбі з корупцією, посилаючись на поліпшення в нафтогазовому секторі, усунення раніше процвітаючих тіньових схем приватизації та застосування закону про люстрацію до більш ніж 700 колишніх високопоставлених посадових осіб. Він також підкреслив прогрес, досягнутий Міністерством юстиції у відкритті державних реєстрів, та можливості для скорочення політичної корупції через більш жорсткий контроль над фінансуванням партій і заміщення олігархічних пожертвувань державною підтримкою.
 
Одним з найважливіших пунктів, як підкреслив Прем'єр-міністр, є надзвичайно низька заробітна плата державних службовців, тому він закликав європейських партнерів допомогти створити фонд для залучення кваліфікованих фахівців із усіх секторів державної служби. Він також запропонував, що повинна бути створена постійна міжнародна антикорупційна місія для надання допомоги українським слідчим у викоріненні корупційних схем з використанням кращого західного досвіду.
photo AS 
Після відкриття конференції за участю експертів високого рівня відбулося обговорення найбільш пекучих проблем антикорупційних перетворень в України. Серед них був і пан Аркан Ель-Себлані, головний технічний радник ПРООН у сфері боротьби з корупцією та доброчесності в арабському регіоні. Він поділився з аудиторією не тільки деякими з основних інгредієнтів успіху або невдачі України, а й також підкреслив важливість використання превентивних механізмів для забезпечення, наскільки це можливо, нульової корупції. Інтерв'ю, яке він дав у той день, можна знайти тут.
 
Слідом за панеллю відбулися 6 секційних сесій, присвячених питанням запобігання корупції, розслідування та судового переслідування, повернення викрадених активів, побудови нульової толерантності до корупції, залучення бізнесу та впровадження реформ у процеси регіональних змін.
 
photo 4Під час сесії щодо запобігання корупції, організованої ПРООН, були презентації про системи збору і перевірки декларацій, антикорупційне навчання для державних службовців, розробку антикорупційних стратегій, впровадження ефективного законодавства для регуляції політичного фінансування партій, а також діяльність у рамках механізмів регіональної експертної оцінки, таких як Стамбульський план дій з боротьби проти корупції. Презентований на цій сесії досвід Латвії, Франції та Румунії був адаптований до українського контексту з метою вирішення місцевих проблем.

ПРООН також презентувала свій досвід підтримки місцевих антикорупційних ініціатив під час сесії, присвяченої побудові нульової терпимості до корупції. Експерти поділилися з аудиторією практичним досвідом і деякими з найбільш відчутних швидких перемог, наприклад, коли місцева організація зупинила сумнівні договори про державні закупівлі на суму майже 30 млн. грн., які могли б стати частиною корупційних схем.
photo JTH 
На закритті конференції виступили Міністр юстиції, посли ЄС і США, заступник Голови Адміністрації Президента, а також Директор ПРООН в Україні. Підводячи підсумки конференції, пан Янтомас Хімстра зупинився на необхідності звернення до регіонального виміру антикорупційної роботи. У поєднанні з децентралізацією антикорупційні зусилля повинні стати більш пристосовані до регіонального контексту, як він зазначив, синхронізуючись з більшим фінансуванням і перерозподілом влади від центральних органів влади до областей і громад.
 
Примітка:
ПРООН допомагає Україні у подоланні корупції та досягненні прозорості через підтримку Національного агентства з питань запобігання корупції, створення нормативно-правової бази для запобігання конфлікту інтересів і перевірки декларацій про доходи, а також розвиток потенціалу громадянського суспільства з метою зменшення корупційних ризиків на локальному рівні. Крім того, ПРООН бере активну участь у підтримці реформи державної служби та міжнародних стандартів державної служби й ефективного надання адміністративних послуг, сприяє відкритості бюджетів і впровадженню відкритих даних в Україні.