Новини

Регіональний координатор Омбудсмена допоміг іммігрантці відновити свої права

Київ, 5 листопада 2015 – Регіональний координатор зі зв'язків з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (Омбудсмен) вжив термінових заходів для вирішення расової дискримінації проти іммігрантки і допоміг відновити її право на соціальне забезпечення.

 
122Про проблему 23-річної темношкірої жінки Асі з Сьєрра-Леоне стало відомо через «расистський інцидент», що трапився в липні 2015 року в Ужгороді. З одного боку, вона відчула на собі ксенофобське ставлення ужгородців, а з іншого – принизливе та грубе ставлення місцевої міліції, яка по суті мала б захистити її від агресивних мешканців міста.
 
Асі потрапила в Україну через складну політичну ситуацію на батьківщині. Нині, вона разом із дитиною мешкає в пункті тимчасового розміщення біженців (ПТРБ) в Перечині.
 
11
 
Тривалий час молода жінка не знала, що має повне право на отримання соціальної допомоги від нашої держави. Адже згідно з національним законодавством, іноземці, які перебувають на території України та потребують додаткового захисту, мають рівні з громадянами України права на освіту та соціальний захист.
 
На жаль, жоден соціальний працівник чи спеціаліст з роботи з іноземцями не посприяв молодій мамі бодай інформаційною допомогою. Тому Асі з маленьким сином була змушена їздити до Ужгорода жебракувати.

983Після того, як регіональний координатор Омбудсмена у Закарпатській області Олег Григор'єв оперативно відреагував на ситуацію, було зібрано пакет необхідних документів щодо поновлення порушених прав жінки на отримання державної допомоги на дитину. Документи були надіслані до Управління праці та соціального захисту населення та Державної міграційної служби в Закарпатській області. У результаті вже через півтора місяці молодій мамі була призначена щомісячна грошова допомога та виплачена одноразова допомога в розмірі 20 000 грн. Також її 10-місячного сина Володимира було зареєстровано громадянином України та видано паспорт для виїзду за кордон.
 
Останні два роки ПРООН підтримує впровадження системи регіональних координаторів Омбудсмена з метою вирішення проблеми регіонального представництва Секретаріату Омбудсмена. Місцеві громадські фахівці мають слугувати "очима і вухами" Омбудсмена для моніторингу ситуації з правами людини на місцях. Наразі, мережа регіональних координаторів працює в 14 регіонах України.