Новини

Чи в повному обсязі застосовується новий Кримінальний процесуальний кодекс у судах Києва?

Київ, 29 жовтня 2015 – Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, також відомий як Омбудсмен, разом з Інститутом прикладних гуманітарних досліджень представили результати моніторингу застосування Кримінального процесуального кодексу в київських судах.

 
TAB 9720Прийняття в 2012 році нового Кримінального процесуального кодексу України (КПК) було одним з найважливіших кроків у реформуванні системи кримінальної юстиції в Україні. Відповідно до міжнародних зобов'язань України, він максимально наблизив норми кримінального процесуального права до міжнародних стандартів у галузі прав людини. Тим не менш, як і у випадку з будь-яким іншим законом, його цінність буде визначатися ступенем і послідовністю його імплементації.
 
Для оцінки реального стану впровадження вимог КПК у ході судового розгляду і виявлення існуючих проблем Секретаріат Омбудсмена та Інститут прикладних гуманітарних досліджень провели моніторинг судів у 2014-2015 роках за підтримки ПРООН в Україні, Ради Європи і посольства США в Україні.
 
TAB 9783Було відібрано групу з 28 спостерігачів, які мали юридичну освіту, професійний досвід і високу мотивацію до участі в моніторингу судових проваджень. Спостереження проводилися в 10 районних судах м. Києва та Апеляційному суді м. Києва в період з 5 липня 2014 по 15 лютого 2015 року. Спеціально підготовлені монітори спостерігали і фіксували певні факти в ході судового засідання (дії чи бездіяльність учасників судового процесу, інші обставини перебігу судового засідання тощо) згідно спеціально розробленої анкети.
 
"Предметом спостереження було не все провадження, а лише одне судове засідання цього провадження, на яке монітори потрапляли випадково. Такий підхід гарантував нам можливість отримання об'єктивної інформації щодо судового розгляду загалом", – зазначила заступник керівника Секретаріату Уповноваженого Олена Смірнова.
 
Отримані результати моніторингу були узагальнені в доповіді, яка містить численні рекомендації для судової системи, прокуратури і адвокатів. Під час моніторингу було виявлено низку недоліків, зокрема відсутність доступу до судового засідання, завищений контроль у частині доступу до приміщень суду, затримка початку або відкладання судового засідання, а також неналежне інформування населення про дату, час і місце проведення судових засідань.
 
Крім того, монітори констатували недотримання суддями професійних стандартів поведінки. Наприклад, під час судового засідання було виявлено, що судді обмінюються жестами з присутніми, користуються телефоном і читають пресу, некоректно ставляться до учасників процесу.
 
TAB 9750Результати моніторингу ляжуть в основу спеціальної доповіді Омбудсмена для представлення у парламенті. Схожий моніторинг може бути проведений і в інших містах та регіонах для забезпечення використання всього арсеналу інструментів нового КПК під час судового розгляду.
 
У своєму виступі під час презентації результатів, радник з питань демократичного врядування ПРООН Маркус Бранд підкреслив важливість цієї ініціативи: "Кримінальний процесуальний кодекс є чимось на кшталт хребта добре функціонуючої державної системи. Спрямовуючись на поліпшення якості впровадження нового КПК, моніторинг сприяє триваючій реформі судової і правоохоронної систем. Він також сприяє підвищенню спроможності громадських активістів контролювати роботу державних установ і формуванню мережі професійних громадських спостерігачів".
 
Резюме результатів моніторингу було підготовлено і опубліковано за підтримки проекту "Демократизація та права людини в Україні" (2013-2016), що реалізується Програмою розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.