Новини

Рухаючись вперед до парламентської відкритості в Україні

Київ, 29 жовтня 2015 – Відбулася координаційна зустріч українських депутатів і громадських експертів щодо приєднання України до Декларації парламентської відкритості за підтримки ПРООН в Україні.

 
З моменту свого запуску в 2012 році Декларація парламентської відкритості, що являє собою набір загальних принципів відкритості, прозорості та доступності парламентів, була ухвалена рядом країн.
 
Приєднавшись до Декларації, Україна офіційно підтвердить свої зобов'язання рухатися вперед у напрямку до парламентської відкритості, збільшить легітимність серед політичних гравців і приверне увагу суспільства та медіа до відповідних ініціатив.
 
IMG 5042Надихнувшись участю у конференції Робочої групи з питань законодавчої відкритості Партнерства "Відкритий Уряд" в Грузії за підтримки ПРООН, українські депутати і громадські активісти вирішили запустити ініціативу відкритого парламенту в Україні.
 
Саме з цією метою на зустрічі обговорили проект Національного плану дій щодо реалізації Декларації парламентської відкритості, визначили партнерів і ресурси для його імплементації, затвердили графік виконання та виробили формат підписання Декларації для подальшого узгодження з парламентом і радою коаліції.
 
Українська депутатка Світлана Заліщук, яка була відомою громадянською активісткою, однією із засновників таких громадянських рухів, як "Чесно" і "Стоп цензурі!", а також співзасновницею ініціативи "Реанімації Пакет Реформ" (РПР), відкрила засідання.
 
"Протягом останнього року відкритість українського парламенту під новим керівництвом різко зросла, зокрема завдяки цифровізації роботи депутатів. Парламентське міжфракційне об'єднання "Єврооптимісти" разом з РПР прийняли закон про відкритість комітетів у першому читанні," – підкреслила вона.
 
IMG 5041ПРООН активно підтримує парламент на його шляху до відкритості. У співпраці з низкою громадських організацій і депутатів ПРООН зробила свій внесок у розробку проекту Національного плану дій, спрямованого на забезпечення відкритості парламенту, прозорості його діяльності та активного залучення громадян у законодавчі процеси.
 
Юлія Щербініна, старший програмний менеджер ПРООН, наголосила: "Ми повністю підтримуємо забезпечення парламентської відкритості, прозорості та підзвітності, а також участі громадян у політичному житті та врядуванні."
 
У ході зустрічі експертка ПРООН Софія Ковач представила проект Національного плану дій, який складається з чотирьох наборів зобов'язань, спрямованих на розширення доступу до інформації, участь громадськості в парламентських процесах, підзвітність парламенту перед громадськістю та технологічні інновації. Більшість дій розраховані на 1-2 роки і будуть предметом подальших консультацій і переговорів між депутатами, апаратом парламенту та експертів.
 
Наближаючись до першої річниці роботи парламенту, підписання до кінця 2015 року Декларації парламентської відкритості і розробка Національного плану дій щодо її реалізації буде символічним кроком.