Новини

Відкриті дані як потужний інструмент соціальних змін в Україні

Київ, 24 вересня – Відбувся круглий стіл з обговорення проміжних результатів оцінки готовності України до відкритих даних, організований за ініціативи Державного агентства з електронного врядування та за підтримки ПРООН в Україні.

 
IMG 7413 1Зі зростанням інтересу громадськості у відкритості, прозорості та підзвітності на всіх рівнях українського суспільства, влада заявила про намір розширити можливості використання відкритих даних. Як результат, 9 квітня 2015 року Верховна Рада України прийняла Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних".
 
ПРООН стала першою міжнародною організацією в Україні, яка почала популяризувати використання відкритих урядових даних на національному рівні. ПРООН в Україні, а саме її проект "Демократизація, права людини та розвиток громадянського суспільства", підтримала урядову ініціативу оцінки готовності України працювати з відкритими даними та підготувала звіт і план дій для української влади.
 
У своєму вступному слові Старший програмний менеджер ПРООН в Україні Юлія Щербініна підкреслила: "Питання відкритих даних не є новим для нас. Наша діяльність щодо відкритих даних розпочалася з невеликої пілотної ініціативи з розкриття бюджетної інформації муніципалітетів і згодом виросла у набагато більшу ініціативу розкриття державними органами публічної інформації у форматі відкритих даних, кульмінацією якою стало прийняття закону щодо відкритих даних".
IMG 7424 1 
Мета цієї оцінки полягає у допомозі уряду визначити необхідні дії для запуску ініціативи щодо відкритих даних. Це означає більше, ніж просто запуск порталу відкритих даних для публікації даних в одному місці чи розробка політики. Ініціатива щодо відкритих даних включає в себе як забезпечення і використання відкритих даних, так і розвиток навичок, фінансування порядку денного уряду щодо відкритих даних і цілеспрямоване фінансування інновацій, пов'язаних з відкритими даними.
 
"Сьогодні розвиток відкритих даних є пріоритетним завданням багатьох демократичних країн, тому що це інструмент для економічного зростання, прозорості уряду та участі громадськості", – сказав Олександр Риженко, голова Державного агентства з електронного врядування України, – "Україна має великий потенціал в області відкритих даних, і ми разом - влада, бізнес і громадянське суспільство - повинні зробити все необхідне, щоб швидко реалізувати нові можливості!"
 
У серпні та вересні 2015 року експерти з оцінки готовності України до відкритих даних провели серію інтерв'ю, а також аналіз законодавства та відповідних документів з використанням методології, розробленої Світовим банком та адаптованої до потреб України.
 
Ця методика використовує до відкритих даних підхід "екосистеми", оцінюючи готовність країни за вісьмома вимірами: пропозиції лідерів держави; законодавчі умови; інституційна структура, обов'язки та повноваження органів влади; політики та процедури управління урядовими даними; попит на відкриті дані; залучення громадян та їхнє вміння працювати з відкритими даними; фінансування програми з відкритих даних; національна технологічна інфраструктура та ІКТ-навички.
 
 
Під час круглого столу з обговорення проміжних результатів оцінки Даніель Дітріх, відомий міжнародний експерт з відкритих даних, зосередився на найбільш важливих моментах для кожного з цих восьми вимірів з метою розробки спільних пропозицій щодо їх можливого вирішення. Остаточні результати оцінки та відповідні рекомендації будуть покладені в основу дорожньої карти розвитку відкритих даних в Україні.