Новини

Дорогою реформ: як зміни законодавства вплинуть на життя простих людей

Херсон, Миколаїв, Одеса, 1-2 липня 2015 року – Ініціатива "Реанімаційний Пакет Реформ" (РПР) продовжує Всеукраїнський тур "Дорогою реформ", презентуючи свої результати щодо ухвалення та імплементації невідкладних для країни реформ. За підтримки ПРООН та інших партнерів експерти РПР цього разу відвідали Херсон, Миколаїв, Одесу.


Відповідно до специфіки південного регіону, представники ініціативи обговорили зміни в податковій системі України та останні досягнення і виклики євроінтеграційних "торгівельно-економічних" реформ, у тому числі – харчову безпеку. Акцент експерти зробили на тому, як жителям південного регіону отримати доступ до фондів ЄС для реалізації власного проекту. Також мова йшла про особливості проведення місцевих виборів, які відбудуться восени відповідно до нового виборчого законодавства та нові можливості у сфері державного фінансування партій і прозорій звітності використання коштів.
 
Податкова реформа започаткована урядом має певні позитивні моменти: спрощення розрахунку податку на прибуток, зменшення навантаження на зарплату при певних умовах, впровадження електронного адміністрування ПДВ (без грошового забезпечення). Однозначно негативними є: грошове забезпечення ПДВ, впровадження нових ставок і зборів, зокрема додатковий імпортний збір, додатковий акцизний податок, військовий збір тощо. Проте більшість з цих заходів є тимчасовими.
 
Як зазначив експерт групи РПР «Податкова реформа» Ілля Несходовський, «Зміни, що пропонує Реанімаційний пакет реформ, є наступні: реформа Державної фіскальної служби і перетворення її на сервісну, широке впровадження електронних сервісів для платників податків, оподаткування розподіленого прибутку, об'єднання ЄСВ (37% і 3,6%) і ПДФО (15%, 20%) в один податок в розмірі 29%, дворівнева ставка ПДВ в розмірі 10% і 20%. Усі ці пропозиції сприятимуть збільшенню внутрішнього інвестиційного ресурсу до 100 млрд. грн., який, як і в інших країнах, стане поштовхом для українського економічного стрибка».
 
«Близько 1 млрд. гривень сукупно витрачають українські партії на кожні вибори національного рівня. Такі великі кошти в політику можуть принести лише олігархи, які потім бажають повернути вкладене у вигляді лояльних законів. РПР спільно з міжнародними інституціями наполягає на запровадженні державного фінансування політичних партій - для тих, хто пройшов до Парламенту. Це дозволить партії не лише вижити без коштів олігарха, а й зробити прозорим джерела надходження і витрачання кожної копійки на партійних рахунках», - зауважив координатор роботи експертних груп РПР Вадим Міський.
 
З моменту підписання Угоди про асоціацію з ЄС минув рік, проте Україна все ще не може повною мірою скористатись всіма вигодами посиленого співробітництва з Євросоюзом. Реформи рухаються вкрай повільно, зокрема у сферах, що є ключовими для економіки і торгівлі: митниці, антимонопольній реформі, по гармонізації санітарних та фітосанітарних норм тощо.

«Верховна Рада замість того, щоб йти на канікули, має разом з Урядом інтенсивно працювати над виробленням і прийняттям євроінтеграційних законів, вести посилену роз'яснювальну кампанію та створювати умови для виходу українських виробників на європейські ринки. Водночас, Угода вже відкрила широкі можливості, зокрема для розвитку південних регіонів України: доступ до деяких фондів ЄС, грантових програм та кредитів з низькою відсотковою ставкою, можливість експортувати без мит та переглянути розмір квот, отримувати гроші на інноваційні проекти. Але повноцінна євроінтеграція все одно вимагатиме від влади, суспільства та підприємців активних дій, додаткових інвестицій в модернізацію, необхідності змінюватись та приймати європейські «правила гри». Натомість - відкриє для України ще більші перспективи, можливість досягнути європейських стандартів і стати повноправним членом європейської спільноти», - зазначив представник інформаційної кампанії «Сильніші разом!», експерт РПР з питань євроінтеграції Марія Голуб.