Новини

Навчання громадських спостерігачів для забезпечення доступу до публічної інформації в правоохоронних органах

Одеса, 30 червня - 1 липня 2015 – Відбувся другий із серії тренінгів з громадського моніторингу забезпечення права на доступ до публічної інформації в діяльності правоохоронних органів, організований Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини (Асоціація УМДПЛ) у співпраці з Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (Омбудсмен) за підтримки ПРООН в Україні.

 
Усі зацікавлені сторони – регіональні координатори Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, громадянські активісти та журналісти з різних регіонів України – досліджували шляхи підвищення свого потенціалу в розбудові громадянського суспільства, зокрема в області доступу до публічної інформації.
 
Розглядаючи доступність інформації як визначальний аспект своєї діяльності, учасники взяли участь у тренінгу, щоб дізнатися як покращити громадський доступ до інформації та залучити громадськість до суспільного діалогу щодо цього важливого питання.
 
Під час різних секцій тренінгу були розкриті наступні питання:
 
- Ключові проблеми із забезпечення доступу до публічної інформації в діяльності МВС України;
- Доступ до публічної інформації в Україні. Завдання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в частині виконання норм Закону України «Про доступ до публічної інформації»;
- Публічна інформація та «право знати» в Україні. Право на інформацію як основоположне право людини;
- Право на приватність, або захист персональних даних в Україні;
- Практичні аспекти здійснення контролю доступу до публічної інформації у сфері діяльності державних органів;
- Моніторинг як окремий вид дослідження (проблема, мета, об'єкт, предмет, робочі гіпотези).
 
Активісти не лише пройшли теоретичну підготовку, але й взяли участь у розробці інструментарію, за допомогою якого буде здійснюватися моніторинг в межах кампанії «Громадський моніторинг забезпечення права на доступ до публічної інформації в діяльності правоохоронних органів України», який стане системним дослідженням тенденцій, закономірностей та типових недоліків і порушень, що виникають у забезпеченні міліцією права на інформацію.
 
Усі учасники погодилися, що це був чудовий досвід, і вони шукають можливості для продовження спільної роботи. Так, кожен з учасників стане членом спільноти моніторів доступу до публічної інформації в діяльності правоохоронних органів, яка покликана здійснювати систематичний громадський контроль у цій сфері, зокрема у взаємодії з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини.