Новини

В Криму має працювати постійна міжнародна місія – українські правозахисники

17 березня 2015, Женева – на спеціальному заході на тему «Ситуація з правами людини в Україні» Омбудсман та українські правозахисники заявили, що в Криму має працювати постійна міжнародна спостережна місія за дотриманням прав людини, що дозволить запобігти подальшій можливій ескалації конфлікту.


За словами голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, це може бути спільна міжнародна місія, наприклад, ООН, Ради Європи і ОБСЄ, яка, однак, має базуватися на принципах визнання територіальної цілісності України.

«Це дозволить уникнути подальшого більш драматичного розвитку подій. Ми боїмося жорстких сценаріїв у Криму, до яких окупаційна влада може втягнути кримчан», - додав Рефат Чубаров.

У свою чергу Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська зазначила, що події на сході України не зможуть відволікти світ від проблем Криму і не дозволять забути про те, що Крим – це Україна.

Вона наголосила, що російське законодавство, яке нині запроваджується в Криму, є репресивним щодо реалізації багатьох прав і свобод, зокрема, свободи слова, свободи мирних зібрань і свободи об'єднань.

За словами Валерії Лутковської, це стосується запровадження заборони на проведення кримськими татарами мирних зібрань і мітингів: заборона відзначення Дня пам'яті жертв депортації і святкування Дня кримськотатарського прапора, ходи з приводу Загальноєвропейського дня пам'яті жертв сталінізму та нацизму, притягнення до адміністративної відповідальності учасників маршів проти заборони на в'їзд до Криму Мустафі Джемілєву, тощо.

Крім того, як зауважила Омбудсман, у Криму різко скоротилася кількість громадських організацій. Частина з них виїхали на континентальну Україну і змінили юридичну адресу. Більшість правозахисних організацій і організацій проукраїнської спрямованості вимушені були припинити свою діяльність.

Під час спеціального заходу виступили також голова ГО «Центр громадянської просвіти «Альменда» Ольга Скрипник та голова правління ГО «Центр громадянських свобод» Олександра Матвійчук, які оприлюднили факти порушень прав людини на території окупованого Криму та частини Донбасу.

У спеціальному заході «Ситуація з правами людини в Україні», організованому Програмою розвитку ООН в Україні, взяли участь місії з Угорщини, Чехії, Естонії, Польщі, Данії, Білорусі, Греції, Ірландії, Нідерландів, Латвії, Бельгії, США, Литви, Великобританії, Австрії і Російської Федерації. Також були присутні представники Ради Європи.

Захід відбувся в рамках 113-ої сесії Комітету ООН з прав людини, який проходить у Женеві з 16 березня по 2 квітня. На сесії Російська Федерація повинна була відповісти на питання про виконання Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, прийнятого Генасамблеєю ООН в 1966 році. Питання від комітету були представлені РФ в серпні 2014 року, відповіді уряду підготовлені в грудні.

Ряд питань від Комітету ООН з прав людини до Росії стосувався Криму. Нагадаємо, коаліція з 8 українських громадських організацій підготувала альтернативний звіт щодо ситуації з правами людини в Криму, який був поданий для розгляду комітету ООН.

Останній раз делегація РФ звітувала перед Комітетом ООН з прав людини у 2009 році.