Новини

Національні консультації в рамках Ініціативи «Партнерство „Відкритий Уряд”»

3 червня 2014 року, Львів – Сьогодні у Львові пройшла перша з серії регіональних консультацій для обговорення проекту Національного плану дій по Ініціативі «Партнерство Відкритий Уряд». Презентували ініціативу спеціалісти Секретаріату Кабінету Міністрів України, Національного Центру Електронного Урядування, Transparency International Україна, незалежні експерти та представники ПРООН в Україні.

 
Відкритість урядування, доступність інформації і даних, зрозумілість процедур, підзвітність органів влади і системна протидія корупції – лише декілька пріоритетів, які охоплюються цією міжнародною ініціативою, покликаною сприяти просуванню прозорості влади, запобігати корупції і розширяти можливості громадян брати участі у прийнятті рішень, що впливають на їхнє життя. Ініціатива «Партнерство Відкритий Уряд» стартувала восени 2011 року з наміру декількох країн. Провідними учасниками з перших днів виступили Бразилія, Індонезія, Мексика, Норвегія, Філіппіни, Південноафриканська Республіка, Великобританія та США.
 
 
 
Все почалося з Декларації Відкритого Урядування, яка передбачала збільшення відкритості інформації і даних для включення громадян у процеси прийняття рішень, запровадження найвищих стандартів професійної і доброчесної поведінки державних службовців та розширення доступу громадськості до інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ). Сьогодні міжнародний клуб країн-учасниць ПВУ налічує майже третину всіх країн світу (64 країни) і Україна – одна з них.
 
Україна приєдналася до Ініціативи на початку 2012 року і впровадила перший План заходів у 2012-2013 роках. Прогрес у виконанні Україною попереднього плану пройшов принаймні дві комплексних оцінки – громадську (влітку 2013 року) і оцінку Незалежного Звітного Механізму (офіційний етап, який проходить країна наприкінці періоду виконання свого попереднього плану і перед створенням дорожньої карти для реалізації майбутніх кроків). З результатами громадської оцінки можна ознайомитись тут, тоді як український переклад офіційного звіту НЗМ знаходиться тут.
 
Програма розвитку ООН починаючи з сьогоднішнього дня, у партнерстві з Секретаріатом Кабінету Міністрів України, Transparency International Україна та місцевими партнерами (Західноукраїнським центром «Жіночі перспективи», Фондом Громади Міста Херсон «Захист» та Центром підтримки громадських і культурних ініціатив «Тамариск») підтримує низку регіональних консультацій для обговорення проекту Національного плану дій.
 
 
Окрім Львову, громадські обговорення проекту Національного плану дій пройдуть у Херсоні і Дніпропетровську і завершаться підсумковим заходом у Києві, залучивши до процесу представників ОГС і регіональних органів влади. Проходження консультацій транслюється наживо на каналі http://ustre.am/1eoLC. Паралельно до зустрічей в регіонах тривають і електронні консультації на сторінках порталу Громадянське суспільство і влада