Новини

Громадськість і технології: Форум персональної демократії повернувся до України

Які ризики та переваги технологічного прогресу? Як використовувати технології для орієнтованих на людину рішень без створення нових небезпечних ситуацій? 

Т20170926акі підтримані ПРООН ініціативи, як електронне декларування, запроваджене минулого року для підвищення прозорості та підзвітності державних службовців, універсальний дизайн для забезпечення потреб усіх груп людей, молодіжні інновації для просування демократії та прав людини були серед можливих рішень, що обговорювалися на Форумі персональної демократії в Україні.

Після минулорічного успіху Форуму Україна проводить цю подію другий рік поспіль. Дводенний Форум, організований громадянською мережею ОПОРА, TechSoup, Transparencee та Fundacja ePanstwo у співпраці з ПРООН та іншими партнерами, зібрав понад 200 провідних технологів, активістів, представників органів влади, журналістів та науковців для обміну думками і зустрічей з однодумцями.

У рамках Програми до 2030 року ПРООН в Україні сприяє досягненню Цілей сталого розвитку, що орієнтуються на партнерство у покращенні життя майбутніх поколінь.

Ван Нгуєн, в.о. заступника директора ПРООН в Україні, підкреслила: "Ми підтримуємо Україну та її народ у ​​досягненні Цілей сталого розвитку. Ці 17 цілей, які лягли в основу сталого розвитку суспільства, були підтримані Президентом України Петром Порошенко. Головний принцип полягає в тому, щоб ніхто не залишився поза увагою. Ми повинні робити все можливе для охоплення всіх категорій людей, включаючи уразливі групи. Машини є важливими, але вони не можуть замінити людей. Ми не будемо відрізнятись від машин, якщо будемо щось робити без любові".

За рік, за підтримки ПРООН та інших партнерів, Україна зробила важливі кроки до підвищення відкритості, прозорості та доброчесності завдяки використанню технологій.

Одним з головних досягнень стало введення за підтримки ПРООН нової системи електронного декларування активів і доходів державних службовців, яка сьогодні відзначає свою першу річницю. З більш ніж 1 мільйоном зареєстрованих е-декларацій цей інструмент, якщо його повноцінно використовувати, має потенціал стати найбільш революційним перетворенням у сфері прозорості та доброчесності в країні.

Для підтримки молоді на шляху до демократичних реформ і позитивних змін у своїх громадах, ПРООН також започаткувала конкурс молодіжних інновацій U-Inn у сфері забезпечення прав людини та зміцнення демократії в Україні. Для участі у конкурсі молоді активісти можуть подати свої інноваційні пропозиції на сайті uinn.org.ua з 17 вересня до 11 листопада 2017 року.

Ще однією важливою сферою прогресу за підтримки ПРООН є впровадження принципів універсального дизайну та всеохоплюючого дизайнерського мислення до розробки продуктів, простору та послуг, які були б зручними для всіх людей незалежно від їхніх фізичних можливостей та забезпечували б таким чином їхню повноцінну участь у своїх громадах.

Таким чином, заохочення демократії потребує багатогранних зусиль різних партнерів, від державних і міжнародних організацій до громадських лідерів і експертів. Впровадження взаємозалежних та взаємопов'язаних ініціатив є ключовим для успіху.

Форум персональної демократії в Україні – це чудовий шанс обмінятися досвідом і знаннями один з одним та з провідними фахівцями щодо можливостей, які змінюють життя громад на краще.