Новини

Журналісти ознайомилися з тонкощами другого етапу е-декларування

Київ, 13 лютого 2017 року – Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй спільно з ГО «Детектор медіа» провели семінар для журналістів «Друга хвиля: хто і як подає е-декларації з 2017 року?».


1234За рахунок яких категорій держслужбовців кількість декларантів збільшиться в рази? Хто з освітян та медиків має подати е-декларацію, а хто – ні? Від яких сум треба декларувати майно у 2017 році?

Відповіді на ці та інші питання дали журналістам Дмитро Котляр, експерт Програми розвитку ООН, та Іван Пресняков, керівник проекту «Прозорість і доброчесність публічного сектору» Програми розвитку ООН.

«Друга хвиля е-декларування – не менш важлива, ніж перша», – зазначив Дмитро Котляр. – «До понад 100 тис. декларантів першого етапу цими місяцями, до квітня 2017 р., додається ще понад 700 тис. держслужбовців. Це досить масштабна реформа, яка стосується великої кількості людей».

Система електронного декларування є досить новаторською для світу. Із її введенням українські чиновники переходять на новий максимально прозорий перед суспільством формат подачі декларацій, які тепер стають доступні для перегляду всіма охочими онлайн.

Такі зустрічі з представниками ЗМІ проводяться, щоб українські журналісти, а через них і все українське суспільство, дізналися про правові вимоги е-декларування.

«Після першої хвилі декларування в редакції нашої програми розмови про статки держслужбовців не припинялися тижнями», – говорить Анна Чайка, журналіст програми журналістських розслідувань «Гроші», телеканал «1+1». – «Тепер всі ми чекаємо, як далі буде впроваджуватися реформа, які будуть її результати. Для мене як для журналістки, яка спеціалізується на розслідуваннях, було корисно дізнатися про правові рамки другої хвилі декларування. Це допоможе у роботі над моїми майбутніми сюжетами».

Проект «Прозорість і доброчесність публічного сектору» виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.