Новини

Національна методика оцінки рівня корупції пройшла тестування

На замовлення Програми розвитку ООН в Україні аналітичний центр «Інститут прикладних гуманітарних досліджень» провів пілотне дослідження оцінки рівня корупції в Україні. Дослідження було здійснено для Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), щоб протестувати на практиці методику оцінки рівня корупції, яку має запровадити НАЗК згідно Антикорупційної стратегії на 2015-2017 роки.

 
compliance bigstock-business-office-law-and-lega-50281826Це пілотне опитування було проведено в трьох групах – населення в цілому, підприємці та експерти. На основі отриманих звітів інтерв'юерів про типові складнощі у процесі опитувань були розроблені рекомендації для покращення методології опитування, а також сформульовані поради щодо вдосконалення процесу аналізу даних та форми презентації результатів майбутніх національних досліджень.
 
«Нашою метою було перевірити надійність методики, яку НАЗК має затвердити у якості головного національного інструменту для моніторингу корупції в Україні», – розповів Іван Пресняков, керівник проекту «Прозорість та доброчесність публічного сектору» Програми розвитку ООН в Україні. – «Було опитано 350 респондентів, це 10% від репрезентативної вибірки майбутніх досліджень. При цьому охопленні основні регіони – Схід, Південь, Захід».
 
Майбутні дослідження будуть оцінювати поширеність корупційних практик в 10-ти сферах суспільного життя, таких як: освіта, охорона здоров'я, адміністративні послуги органів державної влади та місцевого самоврядування, судова система, виконання судових рішень, правоохоронні органи, дорожня/патрульна поліція, публічні закупівлі, виборчий процес, приватна сфера/бізнес. Також оцінюватиметься розуміння та сприйняття корупції населенням, зокрема самооцінка інформованості щодо ситуації в Україні, толерантність до корупції та динаміка цих показників.