Новини

«Це саме те, що потрібно», – тренінг щодо документування як інструменту відновлення миру та справедливості

Чернігів, 10-14 листопада 2016 року - Учасники та учасниці з понад двох десятків правозахисних громадських організацій та ініціатив дізналися про важливість документування порушень прав людини у контексті конфлікту на сході України.


content img 5304Основний акцент першого навчального дня був спрямований на потенційні міжнародні злочини, скоєні під час конфлікту на Донбасі, а також відповідальність за їх скоєння. Лекцію з цієї теми прочитав Антон Кориневич, доцент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка.

«Розповідь про міжнародні злочини була змістовною, зрозумілою, живою, цікавою. Отриману інформацію я вважаю корисною. Не можу сказати, як саме застосовуватиму здобуті знання. Радше це просто допомагає сформувати краще розуміння злочинів і того, на яких із них варто більше зосереджуватися. Перший день тренінгу мені дуже сподобався», – поділилася враженнями Ганна Красюк, представниця ГО «Переселенці Криму та Донбасу».

У центрі уваги другого дня тренінгу став успішний досвід документування воєнних злочинів та грубих порушень прав людини на прикладі колишньої Югославії. Про надзвичайне значення документування у вирішенні конфліктів розповіла Міліца Костіч, директор Центру гуманітарного права у Белграді, Сербія. Зокрема, правозахисниця розповіла про Книгу пам'яті Косово, у якій задокументовано тисячі випадків убивств, викрадень та зникнень. З часом зібрана інформація стала підставою для створення та запровадження відповідних державних соціальних програм.

1999 b«Сьогодні під час сесії ми дізналися більше про те, як проводиться документування у різних країнах світу (Косово, Сербія, Хорватія, Південний Судан), обговорили, чому потрібно здійснювати документування грубих порушень прав людини, та як можна використовувати в майбутньому отриману інформацію. Вважаю, що отримані знання є корисними для покращення роботи правозахисників-документаторів в Україні», – зауважила Ганна Янова, аналітик Східноукраїнського центру громадських ініціатив.

Учасники та учасниці тренінгу обговорили отриману інформацію в контексті підтримання та наповнення бази даних порушень прав людини MEMEX, що адмініструється Коаліцією за підтримки ПРООН та інших донорів.

Також під час тренінгу надавалися практичні поради щодо психологічного здоров'я правозахисникам, що працюють із жертвами та свідками грубих порушень прав людини, проводилися лекції на тему до стратегій і тактик ефективних комунікацій. Зокрема, під керівництвом Марини Говорухіної, PR-директора Центру інформації про права людини, учасники дізналися про те, якою є формула успішної комунікації для правозахисників. У результаті представники громадських організацій та ініціатив навчилися створювати власні креативні ідеї та ключові повідомлення для просування своєї діяльності у суспільстві.

«Давно думав про те, як ефективно доносити інформацію про діяльність організації до цільової аудиторії. І чи варто це робити, адже про нас говорять наші справи. Завдяки сесії про піар у мене з'явилося розуміння того, що необхідно самому йти до отримувача наших послуг на шляху до досягнення результату. Я певен, що глибока інформативність тренінгу призведе до успішного практичного застосування знань», – розповів Руслан Беретелі, юрисконсульт БО «БФ Право на захист».

undp-rbec-crisis-ukraineПро новий засіб фіксації фото-, відео- та аудіоматеріалів – додаток для смартфонів EyeWitness – розповіла Елеанор Фарроу, координатор проектів Міжнародної асоціації юристів «EyeWitness to Atrocities» (Лондон). За допомогою програми документатори матимуть достатньо інформації про створені медіаматеріали для підтвердження їх достовірності у суді.

«Верифікація фото- та відеодоказів є важливим складником роботи з документування воєнних злочинів. Система eyeWitness є унікальним продуктом, має вдалу та зручну структуру. Деякі підходи та рішення приємно мене здивували, бачу перспективу за такими підходами», – підсумував Тарас Мірошниченко, документатор Міжнародного партнерства з прав людини (IPHR).

Підсумковою сесією стало планування потенційної співпраці учасників тренінгу та Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» у документуванні порушень прав людини, скоєних під час конфлікту на сході України.

Тренінг проведено Східноукраїнським центром громадських ініціатив в рамках діяльності Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» за підтримки Програми розвитку ООН та інших донорів.