Новини

Громадські активісти пильно стежать за державними службовцями в Дніпрі

За підтримки ПРООН активісти з організації «Платформа громадський контроль» успішно долучилися до антикорупційної діяльності у Дніпропетровській області. Дякуючи їхньому втручанню, було опубліковано інформацію про майно та спосіб життя державних службовців та звільнено корупціонерів зі їхніх посад.


10418958 496158823862983 649792196020211733 nПублічне розкриття інформації про свої статки є нелегкою справою, особливо, якщо вони значно більші, ніж у пересічних громадян. Саме тому чиновники та депутати досить часто роблять це неохоче. Занепокоєння щодо корупції у міській раді Дніпра підштовхнуло громадських активістів втрутитись та спробувати виправити ситуацію через ініціативи, спрямовані на боротьбу з корупцією. Артем Романюков, директор та один із засновників ГО «Платформа громадський контроль», був серед активістів, які боролися з корупцією у Дніпропетровській області.

«Саме у 2013 році, під час Революції гідності, я відчув поклик до громадської діяльності. Тому я вирішив кардинально змінити рід своєї діяльності – я поступово залишив свій бізнес та у 2014 році став співзасновником громадської ініціативи «Громадський контроль», яка з часом стала офіційною організацією «Платформа громадський контроль», - сказав Артем.

Ця організація активно займається боротьбою з корупцією у Дніпропетровській області. Незважаючи на нетривалий період існування, організації успішно вдалося виконати десятки справ, включаючи прийняття Дніпровською міською радою рішення про надання публічного доступу до величезної кількості раніше недоступних документів, викриття та призупинення цілого ряду корупційних схем місцевих високопосадовців, а також запровадження системи електронних держзакупівель у місті.

foto teamhghlАртем разом з іншими активістами став ініціатором моніторингу декларацій державних посадовців міської ради Дніпра. Команда ретельно опрацювала понад 100 декларацій та проаналізувала стиль життя найбільш підозрілих чиновників. Активісти з'ясували, що деякі з держслужбовців володіють дорогими авто та квартирами, які набагато перевищують їх доходи.

Завдяки опублікуванню цієї інформації та покаранню тих, хто використовує свої службові повноваження в особистих цілях, активістам вдалося добитися широкого резонансу серед місцевих жителів. У результаті, порушників звільнили з роботи та заборонили займати керівні посади.

Платформа громадський контроль не планує зупинятись на досягнутому. «Зараз ми готуємо матеріали для серії лекцій, в яких плануємо поділитись нашими успіхами з іншими активними громадянами, аби надихнути їх включатись у процеси контролю та взаємодії з місцевою владою», - сказав Артем.