Новини

Сприяємо розвитку громадянського суспільства на регіональному рівні

Громадянське суспільство та місцеві органи влади розпочали спільну роботу над розробкою регіональних цільових програм сприяння розвитку громадянського суспільства у чотирьох пілотних областях України.


IMG 27906876876Київ, 29 серпня 2016 року – Більше 35 представників громадянського суспільства та обласних адміністрацій зібралися на семінарі, щоб розпочати спільну розробку цільових програм сприяння розвитку громадянського суспільства у Дніпропетровській, Донецькій, Херсонській та Закарпатській областях.

Семінар мав на меті покращення знань та вмінь учасників у впровадженні нещодавно прийнятої Національної стратегії для розвитку громадянського суспільства на регіональному рівні, а також обмін досвідом та найкращими методами роботи на місцях. Методичні рекомендації щодо розробки регіональних цільових програм сприяння розвитку громадянського суспільства можна знайти тут.

29024913270 27f7f956fd o567897За підтримки ПРООН у зазначених чотирьох областях проводяться просвітницькі кампанії на підтримку створення Регіональних координаційних рад та розробляються регіональні програми сприяння розвитку громадянського суспільства. Презентації доступні тут.

ПРООН в Україні досить часто слугує своєрідним мостом між національними чи місцевими органами влади та громадянським суспільством, сприяючи їхньому партнерству та спільній діяльності. За минулі три роки лише в рамках програми «Демократизація, права людини та розвиток громадянського суспільства» ПРООН підтримала більше 120 проектів українських громадських організацій, спрямованих на організаційний розвиток громадянського суспільства, залучення громадських організацій до реформування країни, роботу з відкритими даними, прозорість та антикорупцію, підтримку прав людини, доступ до інформації, надання юридичної допомоги та ін.

Згідно з дослідженням, проведеним за підтримки ПРООН, на кожні 10000 українських громадян припадає 69 зареєстрованих громадських організацій. Незважаючи на зростаючу кількість організацій, лише близько 6% громадян залучені до їхньої діяльності. Це призводить до низького залучення громадських організацій у адвокаційній діяльності, у соціально-економічному розвитку та недостатньої співпраці між громадськими організаціями та органами влади.

IMG 29137869857698У той же час залучення громадянського суспільства може допомогти уряду отримати активних громадян замість вимогливих споживачів, розробити кращі та більш креативні рішення типових проблем, ефективніше їх запровадити та створити відчуття справжньої громади, відповідно сприяючи досягненню Цілей сталого розвитку в регіоні.

Так як Національна стратегія розвитку громадянського суспільства має на меті забезпечення важливих механізмів для участі громадських організацій у розробці політик і впровадженні реформ, а також подальше поглиблення представницької демократії в Україні, ПРООН підтримує зусилля хабів громадянського суспільства з Дніпропетровської, Донецької, Херсонської та Закарпатської областей у співробітництві з регіональною владою реалізувати Стратегію в областях.

Об'єднані зусилля громадянського суспільства, органів влади та міжнародного співтовариства приведуть до створення більш прозорих, залучених та доступних для людей урядових структур, необхідних для України як джерело росту та розвитку.