Новини

Ресурсний центр для вимушених переселенців досліджував регіональні організації, які допомагають ВПО

Ресурсний центр для вимушених переселенців провів опитування 168 регіональних організацій, які працюють з внутрішньо переміщеними особами (ВПО), з метою оцінки потреб громадських організацій чи ініціатив та налагодження їх співпраці на регіональному рівні.


12045389 836513389796585 5177803198253029594 oЗа даними Міністерства соціальної політики, станом на 21 червня 2016 р. в Україні взято на облік 1 786 486 переселенців з Донбасу і Криму. У кожному регіоні України діють громадські організації, які долучились до надання допомоги ВПО і продовжують працювати у цій сфері. Більшість організацій працює на сході України – в Донецькій, Луганській, Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях.

Ресурсний центр для вимушених переселенців, який спрямований на ефективну допомогу тим, хто був вимушений покинути свої домівки в Криму чи східних областях, дослідив організації громадянського суспільства, що допомагають внутрішньо переміщеним особам. Основні питання дослідження стосувались кількості та типу організацій, які допомагають ВПО, рівня досвіду та потенціалу цих організацій, а також потреб у подальшому навчанні.

У цілому, дослідження показало, що громадські організації, які надають підтримку ВПО, мають досить високий рівень організаційного розвитку, особливо якщо взяти до уваги, що половина з них виникли два роки тому і працювали в умовах швидкого реагування. Молодші організації (ті, що виникли після лютого 2014 р.) дещо поступаються старшим організаціям за такими показниками, як наявність штатних працівників та оплачуваних посад, рівень розвитку внутрішніх систем та стандартів, наявність власних сайтів та інтенсивність взаємодії зі ЗМІ. Але, загалом, вони мають всі необхідні передумови для розвитку цих напрямів і висловлюють потужну зацікавленість у навчанні.

Цей моніторинг показав, що основними напрямами діяльності регіональних організацій є лобіювання інтересів ВПО перед місцевими та центральними органами влади та надання послуг. Послуги для ВПО включають у себе заходи, спрямовані на інтеграцію ВПО у місцеві громади, консультативну підтримку, організацію дозвілля та навчання для дітей та дорослих (більш детально дивіться інфографіку).

Якщо говорити про потреби у посиленні потенціалу неурядових організацій, то найпопулярнішими виявились теми міжнародного та місцевого фандрейзингу, підготовки проектних пропозицій, проектного менеджменту, а також захисту прав ВПО.

За результатами дослідження Ресурсний центр планує провести низку регіональних тренінгів для посилення потенціалу регіональних організацій та створення ефективної регіональної мережі задля захисту прав та надання допомоги ВПО.