Новини

Регіональні хаби громадянського суспільства: результати 2-річної підтримки

Вісім провідних регіональних громадських організацій успішно завершили програму організаційного розвитку за підтримки ПРООН з метою покращення своєї фінансової стабільності, демократичного представництва та процедур врядування, управління членством і волонтерською діяльністю та адвокаційної практики. Сьогодні вони краще підготовлені для надання якісних соціальних послуг і ефективного представництва інтересів українських громадян.

 
28067627142 6b31291b8e orttty76878У 2013 році 8 організацій громадянського суспільства (хаби) з усієї Україні отримали допомогу для розробки 2-річного плану розвитку потенціалу з метою зміцнення демократичних процедур врядування, фінансової стабільності, управління членством і волонтерською діяльністю, а також практики адвокації, щоб краще обслуговувати ті сегменти українського суспільства, з якими вони працюють.
 
У 2016 році хаби завершили програму організаційну розвитку з дуже позитивною оцінкою досягнутого прогресу, як підкреслюється в аналітичній доповіді, яка також підкреслює інструментальний внесок і ефективність проекту ПРООН «Демократизація, права людини та розвиток громадянського суспільства в Україні» в цьому процесі.
 
Переконливі результати

Оцінка показала, що програма ПРООН привела до значних результатів у формуванні та розвитку регіональних лідерів громадянського суспільства (хабів), які продемонстрували позитивну динаміку як регіональні лідери громадянського суспільства, поліпшили свої системи демократичного врядування та ввели управлінські інновації у свою практику.
 
Для усунення конфлікту інтересів були прийняті нові політики, реалізовані всіма хабами, а також були оприлюднені річні звіти організацій. П'яти хабам навіть вдалося збільшити свої річні бюджети на 30% і стати більш стійкими у фінансовому відношенні. Кожній організації вдалося збільшити кількість волонтерів з 5 до 20 осіб. У цілому, вісім хабів провели 16 адвокаційних кампаній.
 
IMG 3902 002665767«Завдяки підтримці ПРООН ми виросли з маленької місцевої організації в регіонального лідера, який допомагає мережі інших організацій, що займаються питаннями демократизації та прав людини в Україні. За останні два роки ми зосередили свою увагу на покращенні власного врядування, фінансової стабільності та управління волонтерською діяльністю. Ми відкрили нові напрями діяльності, наприклад, соціальне підприємництво. Завдяки підвищенню ефективності нашої організації ми змогли подвоїти наш бюджет, який, безумовно, робить нас сильнішими і стійкішими у фінансовому відношенні», сказала Любов Максимович, виконавчий директор ГO «Жіночі перспективи».
 
Дорога попереду

Проблеми для подальшого розгляду включають необхідність підвищення фінансової стійкості, розвиток адвокаційної діяльності, розширення членської бази хабів, а також підсилення взаємодії та спільної діяльності як мережі, яка потребує підтримки і подальшого розвитку, так як ПРООН і досі відіграє важливу координуючу роль у підтримці зв'язку між хабами.
 
28067630522 b35605uigyuigyiu78975987Вісім регіональних організацій (хабів), які закінчили програму ПРООН з розбудови потенціалу, включають:
• ГО MART (Чернігівська область),
• ГО «Тамариск» (Дніпропетровська область),
• Донецька і Рівненська обласні організації ВГО «Комітет Виборців України»,
• ГО «Жіночі перспективи» (Львівська область),
• ГО «Територія успіху» (Кіровоградська область),
• БФ «Центр громадських ініціатив» (Закарпатська область),
• Фонд громади Херсона «Захист» (Херсонська область).
 
Програма була організована в рамках проекту «Демократизація, права людини та розвиток громадянського суспільства в Україні», що реалізується ПРООН та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.
 
Вісім організацій були відібрані на конкурсній основі та пройшли первинну оцінку організаційного розвитку на основі методології, запропонованої центром INTRAC (Великобританія), яка була адаптована до умов і завдань програми.