Новини

Відкритий Уряд і Україна: чи спроможна країна належно виконувати зобов’язання?

1 липня 2016 року сплинув термін виконання другого Плану дій на 2014-2015 роки міжнародної Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд». У вересні країна має підготувати та надіслати Керівному комітету Ініціативи офіційний звіт Уряду та незалежний звіт громадськості.


open gov ukr 15 07 2016-page-001Станом на сьогоднішній день, із 32 зобов'язань Плану дій на 2014-2015 роки виконано 14 зобов'язань – 44%, у процесі виконання – 14 (44%), не виконано 2 (6%) та знято з виконання – 2 (6%). Загальний показник успішності реалізації Ініціативи становить 88%. Понад 20 громадських організацій допомагають впроваджувати План дій.

Взяті зобов'язання мають бути виконані, не зважаючи на термін реалізації. Головне – результат. Громадськість паралельно відслідковує виконання першого Плану дій на 2012-2013 роки. З 47 зобов'язань виконано 35 – 75%, у процесі виконання – 10 (21%), не виконано 2 (4%). Загальний показник успішності реалізації Ініціативи становить 96%.

За оцінкою незалежних експертів у «Щорічній доповіді Кабінету Міністрів України «Про стан інформатизації та розвиток інформаційного суспільства в Україні» за 2013 рік механізм Ініціативи ПВУ визнано як один із самих чітких, відкритих та демократичних механізмів у взаємодії урядових структур із громадянським суспільством зі всіх наявних в Україні механізмів.

Серед виконаних зобов'язань слід відзначити такі:

• розпочато створення веб-порталу декларацій про доходи, майно і витрати державних службовців;
• зміни до Закону України «Про звернення громадян», впроваджено механізм електронних петицій;
• пілотна версія Єдиного державного порталу адміністративних послуг;
• національна інформаційно-просвітницька кампанія «Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування»;
• доступ до інформації у формі відкритих даних;
• зміна процедур взаємодії уряду із громадянським суспільством;
• відповідність вимогам стандарту EITI.

Впровадження Ініціативи – це не лише вчасне виконання Плану дій, але й можливість розбудови роботи урядових структур, започаткування нових відкритих стандартів партнерства.

Серед наших спільних успішних практик:

• вперше в урядовому документі - національному плані дій - з'явився розділ "партнери";
• працює 6 тематичних робочих груп зі співголовами - від громадської організації та від уряду;
• є спроба запровадити механізм Малої координаційної ради як оперативний менеджмент;
• найкраща практика України – створення системи ProZorro;
• регіональні обговорення відбувались із трансляцією в мережі інтернет;
• 80% включених зобов'язань до національного плану дій - пропозиції громадськості;
• перший національний план дій прийнято рішенням Національного круглого столу із трансляцією в інтернеті;
• перший національний план дій увійшов до 10-ки найкращих планів дій за результатами Щорічної зустрічі на вищому рівні у Бразилії.

25681275650 09519d794d o3464657Заступник директора Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю, завідуюча відділом комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів Наталія Окша зазначає: «Основна мета Ініціативи – запровадити новий підхід до державного управління, що полягає у партнерстві урядів та інститутів громадянського суспільства у розробленні та реалізації державної політики. Великою перевагою цієї Ініціативи є можливість обміну досвідом між країнами щодо вирішення схожих проблемних питань. Успіх реалізації Ініціативи в Україні великою мірою залежить від партнерської взаємодії Уряду, інститутів громадянського суспільства та Верховної Ради України».

Експерт з врядування Transparency International Україна Олеся Архипська наголошує: «Україна має достатньо високі показники впровадження Ініціативи у порівнянні з іншими країнами. Наявний механізм Ініціативи – це унікальна можливість трансформації та розбудови системи належного відповідального врядування. Нашим найближчим завданням буде не лише подальша трансформація системи взаємодії інститутів громадянського суспільства із урядовими структурами в Україні, але й розбудова транснаціональної платформи «стейк-холдерів»».

Цей аналітичний матеріал був підготовлений та опублікований Transparency International Ukraine. ПВУ – це багастороння Ініціатива, яка налічує 69 країн-учасниць, офіційно запроваджена 20 вересня 2011 року в ході сесії Генеральної Асамблеї ООН. Україна приєдналася до Ініціативи у вересні 2011 року. ПРООН активно сприяє реалізації ініціативи в Україні від початку приєднання України до ПВУ. У 2016 році, ПРООН брала участь в організації презентації звіту за незалежним механізмом оцінювання та розробці плану впровадження ПВУ на 2016-2018 роки (через членство в Координаційній Раді ініціативи та участь в численних засіданнях тематичних робочих груп).