Новини

Корейська система прозорого будівництва буде застосовуватися в Україні

Київ, 17 червня 2016 р. - Центр політичних досліджень ПРООН Сеул (ЦПД ПРООН Сеул) у партнерстві з ПРООН Україна, Муніципалітетом Сеула (Республіка Корея) та Міністерством інфраструктури України організували вебінар, щоб поділитися з Україною досвідом і уроками впровадження Системи прозорого будівництва (СПБ) в Сеулі для підвищення прозорості та ефективності у сфері будівництва громадських об'єктів.

 
СПБ було запроваджено в 2011 р. для підвищення прозорості й ефективності у цій сфері за допомогою технологічних та інституційних підходів, а також для захисту прав працівників цієї сфери. У 2013 р. СПБ отримала престижну нагороду ООН у сфері публічних послуг як визнання її інноваційності та потенціалу до відтворення в інших країнах.
 
3Протягом вебінару в інтерактивному форматі було представлено технічні та політичні аспекти СПБ. Участь у заході взяли близько 15 представників органів влади та інших ключових зацікавлених сторін, у тому числі начальник відділу впровадження та підтримки електронного документообігу та контролю Міністерства інфраструктури України, радник з питань демократичного урядування ПРООН Україна, директор Міжнародної ініціативи з прозорості у будівельній сфері (МІПБ, CoST) в Україні, старші менеджери проектів зі Світового банку, представники партнерських ІТ-компаній та органів місцевого самоврядування.
 
Під час вебінару було проведено презентації, онлайн-дискусію та сесію запитань та відповідей. Основна презентація, підготовлена спільно ЦПД ПРООН Сеул та Муніципалітетом Сеула, містила не лише основну інформацію про Систему прозорого будівництва, але й змістовний технічний опис діяльності Єдиної системи управління проектами у місті Сеул (One-PMIS) та системи інформування про стан будівництва (Allimi). One-PMIS дозволяє здійснювати систематичне управління проектами будівництва громадських об'єктів в режимі реального часу та автоматично передає 90% відповідної інформації для громадського оприлюднення на веб-сайті Allimi.
 
«Я обізнаний із визначними та історичними процесами реформ, що відбуваються в Україні, і для мене велика честь, що ми ділимося кращими практиками Кореї щодо підвищення прозорості та підзвітності у сфері будівництва громадських об'єктів. Ми з нетерпінням очікуємо на тісну співпрацю з Україною, і цей семінар стане відправною точкою для цієї співпраці», – зазначив Артемій Ізмєстьєв, виконуючий обов'язки Директора ЦПД ПРООН Сеул у відео-зверненні на початку вебінару.
 
«Україна стає спеціальною країною-партнером для нас, і я сподіваюся, що протягом сьогоднішнього вебінару ви отримаєте важливу інформацію про нашу Систему прозорого будівництва, – сказав Кім Чжонгон, директор управління з питань будівництва, – Ми хотіли б запропонувати наш досвід та знання нашим партнерам. Сподіваємося, що наша система і досвід її створення стануть корисними для партнерів і колег з України та надихнуть їх на розробку подібних проектів».
 
2Після Революції Гідності в Україні нині проходить активний процес зміни законодавства і політики та реформ органів влади, до яких можна включити ініціативи зі створення систем, подібних до One PMIS. Для цього Україна шукає найкращі практики для підвищення прозорості і підзвітності у сфері будівництва громадських об'єктів, і одним з прикладів визначено Систему прозорого будівництва в Сеулі.
 
«Ми багато говоримо в Україні про боротьбу з корупцією, але люди досі не відчувають реальних змін. Досвід Кореї є унікальним, оскільки він показує, як спеціалізовані системи можуть принести зміни та надихнути на зміни інших осіб», заявив у своєму вступному слові Маркус Бранд, радник з питань демократичного урядування ПРООН Україна.
 
Протягом семінару Міністерство інфраструктури України, ПРООН Україна та ініціатива CoST представили спільну презентацію щодо основних завдань національних реформ та нормативно-правової бази для забезпечення прозорості, яка визначає засади ініціатив у сфері прозорого будівництва в Україні.
 
«Поточні проекти у Міністерстві інфраструктури включать в себе створення системи електронного документообігу. Ми створили новий веб-портал та портал відкритих даних [...] для поліпшення управління та планування та для підвищення ефективності співпраці між Міністерством, державними підприємствами та приватним бізнесом, – повідомив Роман Сотник, начальник відділу впровадження та підтримки електронного документообігу та контролю Міністерства інфраструктури України, – цей проект є вкрай важливим як для самого Міністерства, так і для нашої співпраці з громадянським суспільством».
 
4Учасники вебінару висловили зацікавленість у тому, щоб докладніше дізнатися про Систему прозорого будівництва, у тому числі про її правові основи, методи оцінювання ефективності та різні аспекти роботи, як-от про методи забезпечення її діяльності, обсяг інформації, що надається до оприлюднення, порядок вирішення спорів і опрацювання скарг та дії у випадку затримок будівництва. Це допоможе краще проаналізувати можливості створення відповідної системи в Україні.
 
Крім технічних питань, учасники обговорили більш комплексні аспекти урядування. Наприклад, представники Муніципалітету Сеула підкреслили, наскільки велике значення для створення і впровадження системи, подібної до One-PMIS, має наявність політичної волі та інституціоналізація міжвідомчих підходів серед органів влади – наприклад, шляхом об'єднання в одному підрозділі менеджерів з питань даних, інженерів та спеціалістів з розробки політики, щоб вони разом працювали над створенням, модернізацією та управлінням системою з урахуванням перспективи користувача.
 
Пояснюючи, як Муніципалітету Сеула вдалося успішно створити СПБ навіть без відповідного закону, а лише шляхом постійної адвокаційної роботи, навчання та демонстрації користувачам її практичної цінності, Ачжонг Лі, спеціаліст з політичних питань ЦПД ПРООН Сеул, також підкреслила, наскільки важливо шукати практичні способи реалізації таких ініціатив, а не чекати на ухвалення відповідного законодавства, що може уповільнювати процеси реформ.
 
На основі інформації та думок, озвучених протягом семінару, ЦПД ПРООН Сеул спільно з Муніципалітетом Сеула проведе технічну місію до України, у рамках якої організує низку семінарів та двосторонніх зустрічей з ключевими органами влади та партнерами ПРООН Україна, що працюють у галузі відкритих даних та підтримують проведення реформ у будівельній сфері.
 
1Ця співпраця з Україною є складовою ініціативи ЦПД ПРООН Сеул «Партнерство для рішень, націлених на розвиток» у галузі відкритих даних та управління проектами будівництва громадських об'єктів. Цю ініціативу було розпочато у 2014 р. з метою підвищення ефективності, прозорості та доброчесності будівельної галузі.
 
Вебінар став першим кроком у процесі підтримки України після участі її делегації у Міжнародному семінарі з питань прозорості будівельної галузі, проведеному в Сеулі 2-4 грудня 2015 р. спільно ЦПД ПРООН Сеул та Муніципалітетом Сеула. У відповідь на серйозний запит з боку учасників семінару ЦПД ПРООН Сеул оголосив конкурс заявок та відібрав пропозиції п'яти країн, за якими їм буде надано подальшу дорадчу та фінансову підтримку для реалізації власних ініціатив у цій галузі. Такими країнами-партнерами стали Україна, В'єтнам, Таїланд, Уганда та Йорданія.