Новини

Регіональні координатори Омбудсмана – вартові дотримання прав людини

Київ, 24 червня 2016 року – Відбулась чергова зустріч регіональної мережі Уповноваженого ВРУ з прав людини, де регіональні представники та координатори мали змогу обмінятись кращими практиками захисту прав людини, вирішити практичні питання та отримати додаткові знання від експертів Секретаріату Уповноваженого.


Img4565657Відкриваючи зустріч, координатор проекту ПРООН «Зміцнення потенціалу Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини» Світлана Колишко зазначила: «Залучення регіональних координаторів до виконання завдань Уповноваженого з прав людини надає можливість швидко реагувати на випадки порушення прав людини, отримувати документи, необхідні для вирішення питань, порушених у зверненнях до Уповноваженого, зустрічатися із людьми, які потребують допомоги, вирішувати низку проблемних питань на регіональному рівні».

Олена Смірнова, заступник керівника Секретаріату Уповноваженого підкреслила: «На сьогодні до регіональної мережі входять 9 регіональних представників Уповноваженого (державних службовців) та 17 регіональних координатори (громадських активістів), зокрема в червні до нас приєднались ще 5 нових регіональних координаторів. Це дозволило нам покрити майже всю територію України та забезпечити доступ до мандату Уповноваженого більшої кількості осіб».

Знаковим для цієї зустрічі було підбиття підсумків конкурсу «Найкраща історія успіху». Зокрема, одним із переможців стала регіональний координатор із Сум Ірина Білик.

Oleksandr ShelkovenkovЇї історія про громадського активіста з Росії Олександра Шелковенкова, який у зв'язку із переслідуванням за політичними мотивами був вимушений покинути батьківщину та попросити в Україні політичного притулку.

«До мене як регіонального координатора», - говорить Ірини Білик, - «звернулися київські правозахисники з інформацією про те, що громадський активіст з Російської Федерації, відомий своєю участю в проукраїнських акціях на підтримку Надії Савченко, «Спочатку Київ, потім – Москва» та річниці Майдану в Україні, вже більше 5 годин перебуває на пункті пропуску на кордоні та просить політичного притулку».

Молодий активіст зіткнувся з чисельним бюрократичними процедурами та за короткий термін мав задовольнити вимоги прикордонної служби, міграційної служби та Служби безпеки в України. Ірина Білик супроводжувала Олександра під час оформлення всіх необхідних документів і проходження передбачених законом процедур, надавала йому необхідну правову підтримку. У результаті активіст таки потрапив на співбесіду до міграційної служби для отримання політичного притулку в Україні. Як повідомили співробітники вказаного управління, наразі триває стандартна процедура розгляду звернення Олександра, в рамках якої потрібно буде пройти медичний огляд та ще декілька співбесід.

«На сьогодні є дуже важливим дотримання балансу між інтересами державної безпеки України та захисту прав людини, адже потік міграції із сусідньої РФ обумовлений як переслідуванням за політичним мотивом, так і спробою уникнути кримінальної відповідальності за звичайні злочини. Відповідно, завданням Уповноваженого та його регіональної мережі є забезпечення справедливого балансу між дотримання прав людини та інтересами національної безпеки на всій території України», - підсумувала Олена Смірнова.

Регіональні координатори Омбудсмена, діяльність яких підтримується проектом ПРООН «Зміцнення потенціалу Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини», і надалі контролюватимуть стан дотримання прав людини в регіонах.