Новини

Для Верховного суду України презентували електронну систему декларування

Київ, 1 квітня 2016 року – Для суддів та працівників Апарату Верховного суду України, яким доведеться заповнювати електронні декларації про майно вже у 2016 році, було презентовано програмне забезпечення для Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави та органів місцевого самоврядування.


25565798583 caeef1fec8 o smallПісля того, як Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) нарешті розпочало свою роботу, на порядку денному з'явились нові виклики. Одним із таких питань є початок роботи нової електронної системи декларування майна чиновників. Проект ПРООН «Прозорість і доброчесність публічного сектору» на запит Міністерства юстиції України створив програмне забезпечення, яке дозволяє швидко запустити цю систему в дію та зробить процедуру декларування якомога зручнішою.

Під час презентації судді та працівники Апарату ВСУ ознайомились із новою системою та тим, як саме слід буде заповнювати електронну декларацію.

25563685204 96404222f8 o small«Ключовими змінами у законі є те, що декларація заповнюється та подається чиновниками в електронній формі і буде доступною до перегляду онлайн для всіх громадян. Перевірку декларацій проводитиме НАЗК, а за недостовірні відомості чи неподання декларації особу крім адміністративної чекає і кримінальна відповідальність», – підкреслив ключові відмінності нової системи Дмитро Котляр, консультант Світового Банку та ПРООН.

Електронна декларація нового зразка складається з 16 блоків, у яких серед іншого зазначатимуться об'єкти нерухомості, об'єкти незавершеного будівництва, цінне рухоме і нерухоме майно, цінні папери, корпоративні права, нематеріальні активи та юридичні особи, кінцевим бенефіціаром яких є суб'єкт декларування або члени його/її сім'ї.

26168459095 9aaef292ff o smallПід час заходу також обговорювались питання подальшої роботи НАЗК як профільного органу, що перевірятиме декларації.

«Днями НАЗК було зареєстровано як юридичну особу, а уряд затвердив граничну чисельність апарату НАЗК. Починаємо формувати кадровий потенціал апарату Агентства. Роботи ще багато, але вже зовсім скоро Україна отримає потужну систему запобігання корупції», – підсумував Руслан Рябошапка, член НАЗК.