Новини

Новий проект щодо запобігання корупції в Україні

Київ, 15 березня 2016 – Міністерство закордониих справ Данії та ПРООН в Україні у тісній співпраці з урядом України запускають новий проект щодо запобігання корупції.


IMG 0080Новий проект «Прозорість та доброчесність публічного сектору» (2015-2018) має на меті забезпечити роботу українських органів із запобігання корупції згідно міжнародних стандартів прозорості та відповідальності, а також сприяти більш оперативній та ефективній діяльності.

Основними завданнями проекту є огляд існуючих перешкод для повноцінного функціонування Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), забезпечення запуску ефективної системи електронного декларування та регулювання конфлікту інтересів.
 
IMG 0084У своєму вітальному слові посол Данії в Україні Крістіан Донс Крістенсен підкреслив, що уряд Данії приділяє велику увагу підвищенню прозорості у всіх країнах і вітає відданість українського уряду боротьбі з корупцією.

Крістіан Донс Крістенсен підкреслив, що боротьба з корупцією потребує самовідданості і спільних зусиль як уряду, так і суспільства. "Будь-яка боротьба з корупцією має орієнтуватися на відновлення довіри між суспільством і державним сектором. А підвищення прозорості і доброчесності державного сектору є ключовим засобом для цієї мети", – сказав посол. Він також висловив щиру надію на те, що новий проект буде сприяти цьому складному завданню, яке однак має вирішальне значення для процвітання і гідності України.

IMG 0073«Україна поставила собі амбітну мету – провести антикорупційну реформу. І вона не може бути реалізована без побудови фундаменту з інституційних структур. Ось чому зараз надважливо запустити роботу Національного агентства з питань запобігання корупції», – зауважив Янтомас Хімстра, Директор ПРООН в Україні.

Після запуску НАЗК єдиний державний реєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави та органів місцевого самоврядування, стане доступним до перегляду для усіх громадян. Таким чином, Україна зробить ще крок ближче до публічного контролю за чиновниками та відповідності стилю їхнього життя до рівня доходів і майна, що були задекларовані.

Будучи одним із найважливіших інструментів для провадження прозорості та запобігання корупції у сфері державних відносин, ця система стала першим реєстром електронних декларацій, яка була спеціально розроблена та представлена широкому загалу.

Цей інструмент роглядається як істотний крок уперед у справі ліквідації бюрократії. З моменту його запуску приблизно 500-700 000 державних службовців будуть мати «єдине електронне вікно», відкрите 24 години на добу і 7 днів на тиждень, замість нинішньої складної процедури декларування через подачу паперових документів.

IMG 0051Передбачається, що декларант зазначатиме всі об'єкти нерухомості, об'єкти незавершеного будівництва, цінне рухоме та нерухоме майно, цінні папери, корпоративні права, нематеріальні активи та юридичні особи, кінцевим бенефіціаром яких є суб'єкт декларування або члени його/її сім'ї.

«Система електронного декларування доходів і майна стане ефективним механізмом контролю суспільства за чиновниками», – наголосив Павло Петренко, Міністр юстиції України.
 

До обговорення цього важливого питання долучились державні діячі вищого рівня, провідні експерти та громадські діячі не тільки України, а і Сербії, Хорватії, Румунії та Чехії.
 
Учасники проаналізували питання перешкод запуску системи електронного декларування, кращі світові практики врегулювання конфлікту інтересів та антикорупційні заходи на локальному рівні.
 
Перегляньте історію заходу, розказану в твітах, тут