Новини

Регіональний координатор Омбудсмена опікується поновленням порушених прав громадян у Запорізькому СІЗО

Запоріжжя, 15 грудня 2015 року – Регіональний координатор із взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (Омбудсмен) в Запорізькій області Володимир Павленко здійснив виїзний прийом громадян, які перебувають у Запорізькому слідчому ізоляторі Управління Державної пенітенціарної служби в Запорізькій області.

 
Під час прийому він провів індивідуальні конфіденційні співбесіди з усіма неповнолітніми та жінками, особами, які знаходяться на лікуванні у медичній частині, а також з 39 чоловіками, які тимчасово утримуються в цій установі.
 
Звертають на себе увагу звернення 57-літньої громадянки, заарештованої за підозрою у скоєнні злочину, яка вважає надану їй медичну допомогу недостатньою для відновлення стану її здоров'я. Під час відвідання СІЗО було вирішено питання щодо проведення громадянці томографічного обстеження та надання консультацій медичними фахівцями поза межами слідчого ізолятора.
 
Громадянка під час прийому звернулась також із питанням про порушення районним судом Орджонікідзевського району м. Запоріжжя її права на апеляційне оскарження ухвали, винесеної під час відео-конференції про зміну запобіжного заходу. Незважаючи на те, що строки апеляційного оскарження давно вже спливли, ухвалу суду досі вона так і не отримала.
 
Ще одна скарга була від громадянина, засудженого вироком Краматорського міського суду Донецької області до 14 років позбавлення волі, який вважає порушеними судом свої права на новий, своєчасний, об'єктивний розгляд обставин події за його участю. Ухвала колегії суддів палати у кримінальних справах Апеляційного суду Донецької області про направлення справи на новий судовий розгляд до Краматорського міського суду в іншому складі суддів до теперішнього часу залишається без виконання. Крім того, засуджений вважає безпідставним його етапування протягом 5 місяців між пенітенціарними установами Артемівська, Дніпропетровська, Харкова та Запоріжжя.
 
Під час перебування в слідчому ізоляторі увагу керівництва привернуто до необхідності поліпшення санітарно-гігієнічних умов перебування спецконтингенту в медичній частині.
 
Регіональний координатор Омбудсмена і надалі контролюватиме поновлення порушених прав громадян, які перебувають у Запорізькому СІЗО.