Новини

Регіональні координатори Омбудсмена перевірили умови для учнів в інтернаті Закарпаття

Перечин, 25 грудня 2015 – Регіональні координатори Уповноваженого ВРУ з прав людини у Закарпатській та Тернопільській областях Олег Григор'єв і Володимир Шевченко відвідали з моніторинговим візитом Перечинську ЗОШ І-ІІ ступенів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 
2В інтернаті, розрахованому на 300 дітей, проживає 81 вихованець віком від 6 до 18 років. Це пов'язано з тим, що у 2006 році після кількох реформ в інтернаті могли виховуватися лише діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. До 2006 року тут могли проживати й діти з багатодітних та малозабезпечених сімей.
 
"Через неповну наповненість інтернату в 1 та 3 класах проводяться індивідуальні заняття з учнями та ученицями. Зі старшокласниками інша ситуація. Учні та учениці 10-11 класів відвідують Перечинську загальноосвітню школу в місті. Вважаємо, що це сприяє більшій соціалізації дітей. У нашому інтернаті понад 60 % вихованців – це ромські діти. Варто відзначити, що ситуація із усиновленням дітей має позитивну динаміку. Лише за 2015 рік було усиновлено 12 дітей сім'ями зі США, Канади, Іспанії, Італії та Швеції. І лише одна українська сім'я скористалася таким правом", – зауважує директор інтернату Василь Коба.
 
1Велику увагу співробітники інтернату приділяють мотивації дітей. У закладі розробили свій метод під назвою "Джері". Це свого роду бонуси-гроші, які можливо "заробити" за хорошу поведінку, активну участь у позакласних заходах, творчі доробки. Діти поділились тим, що немає нічого гіршого, як втратити джері-гроші. Тому вихованці всіляко намагаються працювати над собою, аби згодом використати ці бонуси для придбання одягу, солодощів тощо.
 
Монітори відзначили, що діти відкриті у спілкуванні, розповідаючи про свої досягнення та бажання.
 
4"Вихованці закладу – охайні, одягнені відповідно до сезону. Всі кімнати затишні, чисті на наповнені іграшками. Білизна змінюється двічі на тиждень. На харчування кожного із вихованців виділяється понад 50 гривень, сума, що є більшою в порівнянні з іншими закладах такого типу. У приміщенні окрім 12 ліжок є власна їдальня та кімната відпочинку", – зазначив Олег Григор'єв.
 
До дорослого життя своїх вихованців співробітники закладу готують ще в інтернаті: "Багато наших вихованців закінчують ВНЗ та працюють за спеціальністю. Приємним фактом є те, що у нашому закладі працюють наші ж випускники на посадах медсестер, вчителя фізичної культури, вихователя та навіть керівника гуртка драматичної культури", – говорить Василь Коба.
 
6Монітори дізналися, що благодійники з Нідерландів разом із працівниками інтернату побудували гуртожиток, який вміщує 15 осіб. Саме тут діти навчаються самостійному життю. За рахунок благодійних внесків були закуплені 6 будинків та 13 квартир, де живуть випускники інтернату.
 
В інтернаті діє своєрідна школа "Проти СНІДу". На думку Олега Григор'єва, превенція – чудовий засіб для запобігання будь-яким негативам. Існування в інтернаті курсу зі статевого виховання, оформленого у цілу школу, має стати прикладом для інших освітніх закладів.