Новини

Ресурсний центр допомагає у вирішенні нагальних потреб внутрішньо переміщених осіб

17 лютого 2015 року в Києві відбулася прес конференція, присвячена першим результатам діяльності Ресурсного центру допомоги вимушеним переселенцям. За перші чотири місяці Центр надав допомогу більше 4500 вимушеним переселенцям шляхом надання консультацій з психологічних і юридичних питань, зайнятості та житла, а також через надання гуманітарної допомоги більш ніж 2600 переселенцям.

 

У тісній співпраці з Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради з прав людини (Омбудсман) і волонтерським рухом, спрямованим на вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб (ВПО), Програма ПРООН «Демократизація, права людини та розвиток громадянського суспільства в Україні" підтримала створення Ресурсного центру допомоги вимушеним переселенцям. Цей спільний проект 11 провідних організацій громадянського суспільства, благодійних фондів та ініціатив, які працюють пліч-о-пліч з фахівцями Секретаріату Омбудсмана, спрямований на здійснення оцінки ситуації, моніторинг потреб та розробку стратегії для спільної допомоги вимушеним переселенцям.


Серед цих організацій: Центр громадянської просвіти "Альменда", Центр громадянських свобод, Центр зайнятості вільних людей, ініціатива Крим SOS, ініціатива Восток SOS, ініціатива "Аптечка для біженців", Кримська діаспора, Центр соціальна дія (проект "Без кордонів", ініціатива "Дім друзів"), благодійний фонд "Право на захист", благодійний фонд "Рокада" та інші.

 
1490860 676321682482424 6570679446687741747 o
 

Як зазначив Масим Буткевич, координатор Ресурсного центру, основними цілями Ресурсного центру є: по-перше, координація громадських і державних ініціатив у вирішенні проблем ВПО; по-друге, контрибуція у розробку політики щодо вимушених переселенців; і, нарешті, надання гуманітарної та правової допомоги вимушеним переселенцям із Криму та східної частини країни. Крім того, Ресурсний центр здійснює моніторингові візити для оцінки потреб вимушених переселенців у місцях їх компактного проживання по всій країні.

З моменту свого заснування в жовтні 2014, Центр провів моніторингові візити в 31 населених пунктів компактного проживання ВПО у більш ніж 10 регіонах України, охопивши 1919 вимушених переселенців в цілях оцінки їх потреб. Моніторинг виявив проблеми з працевлаштуванням, житлом, побутовою технікою, а також з документацією та соціальною допомогою. Центр надав допомогу більш ніж 4500 вимушеним переселенцям, надавши консультації з психологічних і юридичних питань, зайнятості і розміщення. Крім того, Центр підтримав надання гуманітарної допомоги ВПО, спрямувавши допомогу в першу чергу тим людям, які її потребують найбільше - люди з обмеженими можливостями, сім'ї з дітьми, літні люди і сім'ї з одним із батьків.

Жанна Лукьяненко, представник Уповноваженого з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб, підкреслила, що створення Центру також стимулювало зміни в самому Секретаріаті Омбудсмана. Незважаючи на бюджетні обмеження, Секретаріат вирішив виділити питання, пов'язані з правами ВПО, в окремий підрозділ, який би займався виключно моніторингом ситуації з правами переселенців.


"Робота, розпочата Ресурсним центром, послужила каталізатором для створення нового підрозділу Секретаріату Уповноваженого з прав людини. Центр буде продовжувати сприяти нашій діяльності не тільки через пряму допомогу внутрішньо переміщеним особам, а й через аналіз існуючих законів і правил, які можуть вплинути на ВПО, допомагаючи розробляти поправки до існуючих нормативних положень," - зазначила вона.


Навіть після того, як сім'ї та окремі особи успішно інтегрувалися до нової приймаючої спільноти, ще багато питань залишаються не вирішеними. Тому основні потреби ВПО повинні бути адресовані, їх права захищені і відновлені. Ресурсний центр матиме багато роботи в найближчі місяці, але його команда готова до дій.