Новини

Підготовка громадських захисників права на доступ до громадської інформації

Київ, 6 листопада 2015 – Дводенний тренінг з доступу до публічної інформації, організований Інститутом медіа права за підтримки Програми розвитку ООН в Україні, зібрав громадських активістів з усієї України з метою розвитку їх потенціалу в забезпеченні доступності урядової інформації для громадськості.

 
DSC00690З огляду на проведення реформ, які вимагають глибоких змін для підвищення прозорості та підзвітності уряду, семінар був спрямований не тільки на забезпечення учасників необхідним навчанням із забезпечення доступу до інформації, а й на розвиток мережі однодумців для сприяння подальшій співпраці.
 
Експерти детально розглянули теми співвідношення права на доступ до публічної інформації та захисту персональних даних, доступ до інформації, визнаної службовою, таємною чи конфіденційною, оскарження відмов у доступі до інформації та в цілому провели огляд останніх змін, внесених до медіа-законодавства України.
 
DSC00682"Важливо пам'ятати, що державні службовці зазвичай сприймають закон про доступ до інформації як втручання в їх щоденну роботу", – зазначає Айдер Халілов, координатор проекту ПРООН "Демократизація та права людини в Україні". "Вирішувати цю проблему потрібно через проведення просвітницької роботи як серед чиновників, так і серед населення".
 
Вже маючи певний практичний досвід у поданні запитів на доступ до інформації, учасники тренінгу дізналися, що потрібно зробити задля підвищення ефективності законодавства з доступу до публічної інформації.
 
DSC00711Учасники відмітили, що найбільш корисним було дізнатися українські кейси та історію розвитку законодавства про доступ до публічної інформації в Україні, а також попрактикуватися в складенні "трискладового тесту" на конкретних справах.
 
"Кожен зі спікерів, які проводили тренінг, був досвідченим практиком. Це надихало нас поглиблювати свої знання та посилювати свій потенціал в отриманні доступу до урядової інформації, що має вирішальне значення у просуванні соціальної справедливості", – коментує одна з учасників.
 
Тренінг проводився в рамках проекту "Демократизація та права людини в Україні" (2013-2016), який виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.