Новини

Оновлення Національної стратегії України з розвитку громадянського суспільства

Київ, 6 листопада 2015 – Національна конференція "Громадянське суспільство та влада: Стратегія співробітництва та розвитку на 2016-2020рр." зібрала разом представників державних установ та громадянського суспільства для обговорення Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на наступні чотири роки.

 
 MG 8123Конференція, організована Координатором проектів ОБСЄ в Україні та Адміністрацією Президента України у партнерстві з Програмою розвитку ООН в Україні, була сфокусована на обговоренні ролі громадянського суспільства в процесах реформ та презентації рекомендацій щодо оновлення Національної стратегії, а також на її пріоритетних напрямах на період 2016-2020рр.
 
"Громадянське суспільство відіграє ключову роль у реформуванні країни», відмітив Ростислав Павленко, Перший заступник Голови Адміністрації Президента України. «У результаті конференції ми сподіваємось отримати відповідь, яким чином державі й громадськості разом досягати спільних цілей, зрозуміти, які умови повинна створити держава, щоб це позитивно вплинуло на розвиток громадянського суспільства".

 MG 8203З метою розробки довгострокової концепції розвитку громадянського суспільства у новому соціально-політичному середовищі Адміністрація Президента України звернулася до міжнародних організацій, у тому числі ПРООН в Україні, з ініціативою переглянути і оновити існуючу Стратегію розвитку громадянського суспільства, прийняту в 2012 році.

Була створена робоча група, яка включала представників Адміністрації Президента України, українських організацій громадянського суспільства, ОБСЄ та ПРООН. Почавши свою роботу в січні 2015 року, робоча група розглянула існуючу Стратегію з огляду на нові виклики, тенденції та перспективи, з якими стикалося громадянське суспільство України в останні два роки, та розробила рекомендації щодо її перегляду.

 MG 8167"Ми раді бачити, що переглянута Стратегія визнає громадянське суспільство як рушійну силу реформ у країні. Вона також спрямована на забезпечення значущих механізмів участі ОГС у розробці політики та здійсненні реформ", – підкреслив Янтомас Хімстра, директор ПРООН в Україні. – "Ми мали за честь бути мостом між національними або місцевими органами влади та громадянським суспільством, сприяючи їх співпраці та спільним діям".

Учасники конференції обговорили рекомендації щодо оновлення Національної стратегії в рамках чотирьох пріоритетних напрямів: інституційна база для розвитку громадянського суспільства, зміцнення ролі ОГС для соціально-економічного розвитку, громадянське суспільство та демократія участі, міжсекторальна співпраця.

Конференція надала можливість обговорити, як, на практиці, внутрішні процеси і тенденції можуть бути належним чином враховані та відображені в стратегічних документах, щоб забезпечити створення сприятливих умов для розвитку громадянського суспільства, яке є втіленням демократії.