Новини

Національні інституції з прав людини прийняли спільну декларацію в Києві

Київ, 22 жовтня 2015 – Понад 100 представників національних інституцій з прав людини (НІПЛ), державних лідерів, фахівців з прав людини і громадських активістів зібралися в Україні для прийняття нової декларації щодо посилення ролі національних інституцій з прав людини у конфліктних і постконфліктних ситуаціях.

 
20151022-sliderКиївська декларація є підсумком дводенної міжнародної конференції, організованої Програмою розвитку ООН та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини. Декларація підтверджує важливу роль національних інституцій з прав людини у запобіганні конфліктів, а також дотриманні та захисті прав людини у конфліктних і нестабільних ситуаціях.
 
У конференції взяли участь представники з різних країн, від Мексики до Іраку, щоб поділитися досвідом із захисту прав людини у конфліктних і постконфліктних ситуаціях. Спікери представляли Данію, Північну Ірландію, Боснію і Герцеговину, Грузію, Молдову, Чорногорію, Латвію, Македонію, Туреччину, Хорватію, Вірменію, Колумбію, Киргизстан, Румунію та Польщу.
20151022-1 
"Конференція не могла бути більш своєчасною. В рамках збройного конфлікту на сході, зміцнення захисту прав людини є одним з основних пріоритетів", - сказала Валерія Лутковська, Уповноважений ВРУ з прав людини.
 
Конференція відбулася невдовзі після 12-ї Міжнародної конференції НІПЛ щодо Цілей сталого розвитку в Мексиці, де світові НІПЛ прийняли Мерідську декларацію "Роль національних інституцій з прав людини у реалізації Порядку денного для сталого розвитку до 2030 року".
20151022 
Ніл Вокер, Постійний Координатор, Координатор гуманітарної допомоги та Постійний представник ПРООН в Україні, підкреслив важливість національних інституцій з прав людини у запобіганні конфлікту, а також дотриманні й захисту прав людини у конфліктних ситуаціях.
 
"Ми знаходимося тут у поворотний момент для розвитку. Тим не менш, нещодавно прийняті Цілі сталого розвитку не можуть бути досягнуті повною мірою без участі НІПЛ", - сказав пан Вокер.
 
 
З його сильними партнерськими відносинами, у тому числі з Міжнародним координаційним комітетом національних інституцій з прав людини (МКК) та Управлінням Верховного комісара з прав людини (УВКПЛ), тристороннє партнерство ПРООН підтримало більше 80 НІПЛ зі всього світу.
20151022-2 
В Україні ПРООН є давнім та надійним партнером Омбудсмена. Партнерство між Секретаріатом Омбудсмена та ПРООН активізувалося, коли у 2014 році в країні почався громадський переворот, а потім запеклий конфлікт у східній частині країни.

Ізабель Чан, радник з прав людини і верховенства закону в Стамбульському регіональному офісі ПРООН, підсумувала: "Спільно зі своїми партнерами ПРООН прагне забезпечити постійну підтримку національних інституцій з прав людини у конфліктних ситуаціях. Київська декларація - це тільки початок".
 
Перегляньте відео конференції та історію розказану в твітах.
 
З презентаціями учасників можна ознайомитись тут.